Ciutat

MAPES: Del 2003 al 2015. Així va canviar el vot a Sabadell

25 de maig de 2003. Era el temps del boom immobiliari, de les grans obres públiques i de les polítiques de despesa milionària. En aquell clima de bonança econòmica, el PSC –aleshores capitanejat per Manuel Bustos– va aconseguir una fita històrica: desbancar definitivament l’Entesa, hereva d’Antoni Farrés, i imposar-se en la política sabadellenca amb una majoria aclaparadora. L’oasi socialista va durar dotze anys, amb anades i vingudes, però sempre imposant-se amb contundència a les urnes als oponents polítics. Bustos va aconseguir prendre el relleu popular de l’històric Farrés.

El consistori, de 2003 a 2015. Fes clic als anys per veure les diferències entre els grups municipals.

Aquella Sabadell de 2003 queda avui en el record. La ciutat va experimentar grans canvis en pocs anys, però la gestió dels socialistes i l’esclat del Cas Mercuri va acabar amb l’escenari imprevisible (i fragmentat) de les eleccions de 2015. Al Diari de Sabadell fem un repàs dels resultats a les eleccions municipals a través de mapes de districtes, un trajecte pels darrers anys de la política de Sabadell.

2003: Majoria inapel·lable del PSC

Després dels primers quatre anys de govern –en coalició amb la pràctica totalitat del ple– el PSC tenia com a repte ampliar la justa majoria amb què va guanyar l’Entesa l’any 1999. I ho va aconseguir amb escreix: Bustos va aconseguir una majoria de 15 regidors d’un total de 27. El suport popular va ser molt ampli, especialment als barris de la circumval·lació: en cinc dels set districtes va aconseguir la majoria de vots. Al districte 7 els socialistes van arribar a aconseguir set de cada deu vots (69% dels sufragis).

Fes clic a cada districte per veure els resultats dels partits.

2007 i 2011: Els socialistes s’imposen

En les dues eleccions següents, les de 2007 i 2011, el PSC es va imposar respecte els seus competidors, principalment CiU, que va protagonitzar diversos intents de fer l’assalt a l’Ajuntament. Els nacionalistes només es van poder imposar al districte 1, que inclou el Centre, l’Eixample, Covadonga i Sol i Padrís.

Fes clic a cada districte per veure els resultats dels partits.

El suport al govern de Bustos, però, es va mantenir clarament a la resta de la ciutat, fins i tot en els temps de la crisi del socialisme per la gestió al capdavant del govern espanyol i davant del retorn de CiU a la Generalitat. Entre els districtes més favorables al PSC sempre es van trobar els districtes perifèrics: el 3, el 6 i el 7.

Fes clic a cada districte per veure els resultats dels partits.

2015: El Cas Mercuri ho tomba tot

El Cas Mercuri i la dimissió de Manuel Bustos a mitja legislatura va desgastar especialment el votant socialista, que es va veure empedernit per noves opcions al mig del tauler polític sabadellenc: ERC, que sempre havia tingut un paper discret i el fenomen dels comuns, amb UpC. També va jugar un paper cabdal la Crida, que va agafar el testimoni de l’Entesa.

En un panorama molt fragmentat, en què els socialistes tornen a guanyar amb un resultat mínim –5 regidors de 27–, el mapa sabadellenc es va omplir de nous colors: mentre el PSC va retenir els districtes fidels –3, 6 i 7–, CiU va aconseguir guanyar als districtes 1 i 2, UpC, al 4; i ERC, al 5.

Fes clic a cada districte per veure els resultats dels partits.

Totes les veus de Sabadell

L’escenari de 2015 va dibuixar noves tendències polítiques i això va trastocar el mapa de suports per districtes, que s’aprecia amb un cop d’ull als suports per districtes. Els mapes permeten veure les cares de Sabadell, amb variacions de suports segons la zona que arriben a 20 punts percentuals de diferència.

La Sabadell del PSC

En el cas del PSC, es pot observar que els suports són baixos als barris cèntrics i la Creu Alta, mentre que es manté en el conjunt de la ciutat, destacant especialment als districtes 7 –amb un important suport a Torre-romeu i Poblenou– i el 3 –Can Llong, Can Gambús…–.

La Sabadell d’Unitat pel Canvi

Unitat pel Canvi, la segona força política de les eleccions de 2015, coincideix amb el PSC en els suports del barris perifèrics i el seu paper, menys destacable, a les zones cèntriques. Els comuns destaquen pels seus suports als districtes 3, 4, 6 i 7, que havien estat feus dels socialistes en l’època Bustos.

La Sabadell d’ERC

La sorpresa de les eleccions de 2015 va ser ERC, que va saber aprofitar el seu bon moment en la política catalana. ERC va robar vots tant al PSC com a CiU en els districtes on el vot independentista ha guanyat força en els darrers temps: els districtes 1, 2 i 5, seguint un eix invisible entre Can Feu i Gràcia fins a la Creu Alta.

La Sabadell de la Crida

Crida per Sabadell va irrompre com a confluència el 2015 i ho va fer amb un suport desigual arreu de la ciutat. Mentre va sorprendre al terç sud-oest de Sabadell, amb un ampli suport al districte 5, i també als barris cèntrics, no va obtenir tan bon resultat a les zones tradicionalment controlades pel PSC.

La Sabadell de CiU

CiU no va aconseguir prendre el relleu del PSC després d’una dècada com a segona força política sabadellenca. No obstant això, els resultats als districtes 1 i 2 a les eleccions de 2015 van ser una alegria pels convergents, que en un escenari fragmentat van aconseguir també bones xifres al sud de la ciutat.

La Sabadell de Cs

Cs va ser l’altra important irrupció, juntament amb ERC, de les eleccions municipals de 2015. Com en el cas d’Unitat pel Canvi, la crescuda de Ciutadans va venir de la mà de barris en què els socialistes havien tingut un ampli suport.

La Sabadell de Guanyem

En la mateixa línia, va impulsar-se Guanyem, que va ser un fenomen fonamentalment perifèric: va aconseguir un gran nombre de vots a Torre-romeu i Poblenou, on va quedar com a segona força, empatada amb UpC. També va arreplegar sufragis, amb suports superiors al 5%, a la meitat occidental de Sabadell.

La Sabadell del PP

Pel que fa al PP, les eleccions de 2015 van suposar una important davallada. No obstant això, amb un suport desigual arreu de la ciutat, va aconseguir mantenir-se dins del consistori.

Comentaris
To Top