Ciutat

28A: El test abans de les municipals

[Per Albert Acín, Aleix Pujadas i Jaume Mas]

Eleccions decisives. Sabadell es prepara per als comicis generals d’aquest diumenge i ho fa amb la vista posada en les eleccions municipals del 26 de maig. Com a gran ciutat de Catalunya i de l’Estat espanyol, Sabadell tindrà un paper decisiu en la representació catalana al Congrés dels Diputats. Una representació política de la ciutat participa en la configuració de les llistes electorals dels comicis generals: nou possibles diputats, procedents de sis formacions polítiques, es disputen un lloc entre els 32 diputats corresponents a la demarcació de Barcelona. Les eleccions en el conjunt d’Espanya es juguen en clau de dualitat: entre els blocs d’esquerres –Pedro Sánchez i Pablo Iglesias– i el de centredreta –PP, Ciutadans– i en què els independentistes i Vox poden tenir-hi un paper determinant.

Joan Mena, En Comú Podem: “Hi ha dues alternatives: PSOE amb Cs o un govern progressista”

El veí de Torre-romeu Joan Mena, número 5 a la llista d’En Comú Podem, creu que en aquestes eleccions generals “hi ha dues alternatives clares: un govern PSOE i Cs de dretes i que governaria a favor dels privilegis i en contra els interessos de les classes populars, o un govern progressista, plurinacional i fort liderat per Unidas Podemos i En Comú Podem”. Conscient que potser caldrà pactar, Mena mira cap al PSOE i no descarta el suport d’ERC; “tothom qui defensi una política d’esquerres, progressista i busqui una solució dialogada, amb contingut, al conflicte Catalunya-Espanya”. Segons Mena, els comuns defensaran al Congrés que Espanya ha de tenir una relació federal i que “el dret l’autodeterminació és l’única sortida possible” al conflicte. El sabadellenc denuncia que quan han plantejat aquests termes des del 2015 s’han trobat que ERC i PDECat “ja havien passat pantalla i deien que això era una situació superada”, i assegura que en aquesta campanya estan tornant a apostar pel consens en el dret a decidir. En aquest sentit, Mena destaca la feina feta en els darrers anys al Congrés, on els comuns han teixit aliances amb Unidas Podemos i Els Verds europeus.

Joan Mena, en una imatge d’arxiu / ACN

Gabriel Rufián, ERC: “Aquest diumenge Esquerra Republicana pot enviar un missatge al món”

A Gabriel Rufián no li és nou l’escenari del Congrés dels Diputats. El 2015 –i a la repetició del 2016– va encapçalar la llista d’Esquerra a les eleccions espanyoles. Des de llavors, aquest veí a Sabadell ha representat el partit republicà al Congrés al costat de Joan Tardà. Aquest cop va de segon a la llista, però quasi actua com a primer perquè Oriol Junqueras és encara a la presó, i ho fa amb la intenció de donar un cop sobre la taula i millorar els resultats. “Crec que l’independentisme, el republicanisme i Esquerra pot enviar un missatge molt important al món”, assegura Rufián. I aquest missatge és “treure-li la raó al PSC i al PSOE quan diu que l’independentisme no és important a Catalunya”. Rufián assegura que aquesta victòria seria una gran notícia, i que significaria guanyar les generals “als nostres carcellers”. El número dos de la llista creu que el PSOE traurà uns bons resultats a Espanya”, i que Podemos i Ciutadans en trauran de “més modestos”. A més, el republicà “espera equivocar-se” quan parla de Vox, que creu que “malauradament” traurà un resultat extraordinari. Rufián creu que davant d’aquesta situació serà necessari crear fronts i murs contra el “feixisme de Vox”.

Rufián, en una imatge d’arxiu a Sabadell / ÓSCAR ESPINOSA

Josep Domènec Messeguer i Garcia, ERC: “Superar la barrera dels 12 diputats estaria bé, però esperem millors resultats”

Josep Domènec Messeguer i Garcia és el número 13 de les llistes d’Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés dels Diputats. Conegut com a Mingo, el republicà espera uns molts bons resultats a les generals. Tot i això, no amaga el petit dubte dels votants indecisos. “Hi ha un alt nombre d’indecisos”, explica el candidat, “i això pot fer decantar els resultats cap a una banda o cap a l’altra”. Tot i això, ell creu que “han treballat” per impedir que passi això i que els resultats “seran positius”. El candidat creu que superaran els resultats de les últimes eleccions generals celebrades el 2016 i que podran ser decisius a Madrid.

Tot i estar en un número difícil com el 13 per Barcelona, i que en l’última legislatura Esquerra Republicana en va treure només 9, el candidat republicà creu que és possible treure més diputats. “Creiem que superar la barrera dels 12 i 13 diputats estaria molt bé, però fins i tot aspirem a uns resultats millors”, apunta el republicà. El candidat, a més, assegura que l’objectiu final és treure el major número per “arribar a condicionar d’una forma contundent la política del nou govern que arribi a Madrid”.

Josep Domènec Messeguer Garcia (Mingo), en una imatge de partit / CEDIDA

Francisco Aranda, PSC – PSOE“Si la dreta suma un escó més, PP, Cs i Vox pactaran com a Andalusia”

Francisco Aranda (PSC-PSOE) és un dels noms sabadellencs amb més possibilitats d’entrar al Congrés dels Diputats. Es presenta com a número 6 de la llista de Meritxell Batet per Barcelona. Aranda surt amb les expectatives de guanyar a Sabadell, Catalunya i Espanya, però adverteix dels perills de l’abstenció. “Cal una gran mobilització. Hi ha un risc real: si la dreta suma un escó més, PP, Cs i Vox pactaran com van fer a Andalusia”, adverteix. Per a Aranda, el president del govern espanyol i candidat del PSOE, Pedro Sánchez, ha demostrat amb el seu govern efímer que hi ha lloc per a un executiu “feminista amb polítiques d’esquerres”.

Sobre els pactes postelectorals, i davant la possibilitat que els socialistes pactin amb Ciutadans, Aranda prefereix no mullar-se: “No parlaré d’hipòtesis”, sentencia sobre els acords de futur dels socialistes. En tot cas, insisteix a animar els sabadellencs d’esquerres que participin en els comicis. “Hem de sortir a votar i fer una gran participació a Sabadell, al Vallès i a Catalunya, que seran decisius. Espera i confia que els comicis serveixin per recuperar la victòria a la capital vallesana, perduda el 2015 en favor d’En Comú Podem.

Aranda, en la presentació de la candidatura a Sabadell / LLUÍS FRANCO

Eva Prat, PP: “El PP és l’únic partit que garanteix la unitat d’Espanya i els drets de tots”

Eva Prat, número 16 del PP per Barcelona, considera que les eleccions generals d’aquest diumenge han de servir perquè guanyin “aquells que volem seguir en la deriva independentista”. Demana, en aquest sentit, unir els vots constitucionalistes en el PP, “l’únic partit que garanteix la unitat d’Espanya i els drets de tots els ciutadans”. Prat comenta que la preocupació principal dels populars és l’elevat nombre de ciutadans indecisos “que poden influir molt en els resultats”.

Prat està convençuda que els populars seran referència com a formació de “centredreta liberal” perquè és “l’únic partit que té l’experiència de govern”, i a més ha demostrat la seva “solvència”, a diferència d’altres alternatives, com Vox. Segons apunta, en la decisió del diumenge influirà en gran mesura el paper que ha tingut el candidat a la presidència del govern espanyol dels populars, Pablo Casado, de qui destaca el següent: “Ha centrat la campanya en els problemes reals dels espanyols sense entrar en el joc brut i la desqualificació com han fet altres partits”, assenyala Prat, que demana que la “confiança” de la ciutadania en el PP “torni a les urnes”.

Eva Prat, amb el candidat popular Pablo Casado / CEDIDA

Ramon García, Ciutadans“Pactar amb el PSOE seria possible, però després de Pedralbes és complicat”

Ciutadans surt amb intencions d’ampliar el seu nombre de diputats a la província de Barcelona i al conjunt d’Espanya. Ramon García, número 22 dels de Rivera a la demarcació, considera que hi ha possibilitat d’aconseguir el cinquè diputat per Barcelona. “Ara és una marca més coneguda”, diu en referència a la percepció a la resta de l’estat espanyol i sobre Catalunya apunta: “La gent que es va mobilitzar en les eleccions catalanes creiem que tornaran a sortir”. García, que és a les files de Cs des del 2011, creu que la seva formació no ha fet un viratge a la dreta i que segueix sent “de centre”: “Mai hem cregut en les etiquetes d’esquerra i dreta”, exposa, i apunta que aquest posicionament possibilita diferents pactes postelectorals, encara que amb matisos. Sobre el possible acord comença a sonar entre els de Rivera i els socialistes –en cas que sumin majoria–, exposa: “Pactar amb el PSOE seria possible, però després de Pedralbes és complicat”, assenyala, i posa en quarantena la posició del candidat socialista, Pedro Sánchez, respecte a l’independentisme.

García, en conversa amb el D.S. aquesta setmana / A.A.

Mabel Rodríguez, Front Republicà: “El nostre objectiu no és ser decisius al Congrés, sinó que se’ns escolti”

“Hem crescut tant! En una setmana, hem passat de no conèixer-nos ningú a què m’aturin pel carrer per donar-nos suport”, explica amb entusiasme Mabel Rodríguez, la número 2 de Front Republicà per Barcelona. Ella confia que l’aliança entre Poble Lliure, Som Alternativa i Pirates de Catalunya tindrà el seu lloc al Congrés dels Diputats. Ara bé, reconeix que l’escenari és “d’una gran incertesa” perquè la confluència només té un mes de recorregut i “no podem fer molt cas de les enquestes, que es van fer abans que existíssim”, assenyala.

Rodríguez apunta que, davant la repercussió que ha obtingut la candidatura unitària, s’ha passat de l’objectiu d’obtenir un escó a entre dos i quatre, un supòsit que implicaria la seva entrada al Congrés. Aquesta possibilitat li fa “respecte”. Així i tot, Rodríguez pensa que el gran objectiu de la candidatura és recuperar l’1 d’octubre al centre del debat polític amb l’entrada de la formació. “L’objectiu no és ser decisius, sinó que se’ns escolti”, indica la candidata, que és la principal dona amb possibilitats d’entrar per l’esquerra alternativa.

Rodríguez, en l’acte de campanya del Front Republicà al Casal Pere Quart / VICTÒRIA ROVIRA

Guillem Fuster, Front Republicà: “El Front Republicà traurà com a mínim sis diputats al Congrés”

Guillem Fuster és la segona cara sabadellenca del Front Republicà que podria trepitjar el Congrés dels Diputats a partir del 29-A. Per aconseguir-ho, l’esquerra alternativa hauria d’aconseguir un bon resultat: Fuster és el número 3 de la llista d’Albano Dante-Fachin per Barcelona. Per al candidat dels independentistes, procedent del barri de la Creu Alta, Front Republicà “ha agafat el mandat de l’1-O de manera irrenunciable i el compromís amb la República catalana”, una idea que segons apunta serà atractiva per a aquells ciutadans que se senten “decebuts” per una altra opció política.

La confiança del creualtenc arriba a l’extrem de parlar que la candidatura de Fachin serà “la sorpresa” catalana en les eleccions generals del diumenge. De fet, fins i tot s’aventura a donar una xifra, molt més elevada que els seus companys de files sabadellencs: “Mínim sis diputats al Congrés dels Diputats”, exposa amb entusiasme i apunta que això segueix la línia dels despreocupats amb la gestió del Procés per part dels independentistes: “Segons els càlculs, si dos de cada deu independentistes realment estan enfadats, surt això: sis diputats”, insisteix amb convicció.

Fuster, al Casal Pere Quart / VICTÒRIA ROVIRA

Enric Pineda, Front Republicà: “Estem oberts a parlar a partir del 29-A per la unitat de l’independentisme”

“Volem enviar un missatge fort a Madrid i a Catalunya: volem portar la veu de tot un poble que es va aixecar per la seva sobirania”. Aquesta és la declaració d’intencions d’Enric Pineda, número 7 del Front Republicà per la demarcació de Barcelona. Exposa que la candidatura és una advertència clara cap a uns i altres, independentistes i constitucionalistes: “A uns els volem dir que no tenim por; als altres, que espavilin!”, deixar anar el sabadellenc. “El meu desig seria entre tres i cinc diputats”, exposa Pineda, fent la carta als Reis, que considera que s’ha fet una bona feina tant al carrer com a les xarxes socials.

Pel que fa a la política de pactes postelectorals, evita respondre encara i posa el focus en l’actitud d’ERC i Junts per Catalunya: “Els altres partits no han anat amb la idea que serem amb qui s’hauran d’asseure”, exposa, però afegeix que reben com un gest positiu que el president de la Generalitat, Quim Torra, assegurés en un míting que calia parlar tant amb les forces d’esquerra com amb els alternatius de Front Republicà. En tot cas, allarga la mà a la resta de forces independentistes: “Estem oberts a parlar a partir del 29-A per la unitat de l’independentisme a Madrid”.

Pineda, a l’acte del Front Republicà al Casal Pere Quart / VICTÒRIA ROVIRA

Comentaris
To Top