Diners

Secot, talent sènior per assessorar emprenedors

El coordinador de Secot, a Sabadell, durant una sessió formativa / CEDIDA

Un banc de talent sènior. Secot és una associació sense ànim de lucre, que a Sabadell compta amb onze voluntaris que es dediquen a l’assessorament empresarial i ho fan de franc. “La idea és retornar a la societat els valors que hem après durant tota la nostra etapa professional”, explica el coordinador de l’entitat a Sabadell, Antoni Escrich. Per això, els voluntaris són empresaris, directius i professionals sèniors de més de 50 anys, que en molts casos ja s’han jubilat.

Són assessors i mentors d’emprenedors, start-ups i pimes. Un dels objectius principals de Secot és atendre els sectors més desprotegits ajudant aquestes persones que no tenen mitjans econòmics per contractar els serveis d’una consultoria. Tanmateix, també atenen empresaris que “venen a nosaltres perquè els diguem les coses clares”, destaca Escrich. En el cas dels emprenedors, “sovint arriben amb una gran idea, però els falta realitat”. Per això, els assessors de Secot els ajuden a reflexionar sobre el seu projecte. La prioritat és trobar el mínim producte viable, és a dir, el tret en què es diferencia de la resta. “Per moltes idees innovadores que tinguis, cal diferenciar-se suficient dels altres”, subratlla el coordinador de Secot. Per això, utilitzen la metodologia canvas i s’elabora una DAFO.

Després d’analitzar la situació i treballar les propostes amb l’emprenedor, els assessors l’ajuden a desenvolupar el projecte. “Si veiem que no és gaire real, li diem, per això no hi ha fracassos”, assegura Escrich. Això sí, l’entitat aporta una visió global del negoci. “L’important no és centrar-se a fer funcionar un pla d’empresa, sinó entendre si va bé o no i si les perspectives són adequades”, recorda. Per aquesta entitat a Sabadell passen moltes idees innovadores. Segons Escrich, l’èxit d’elles “depèn de la personalitat, el carisma i les ganes de tirar endavant”.

En tot cas, quan s’arriba la conclusió de posar en marxa un negoci, es consensua amb la resta d’assessors que aporten la seva experiència i coneixement des de fora.

Pel que fa al finançament, Secot col·labora amb l’Institut Català de Finances i amb diferents entitats bancàries per facilitar l’accés al crèdit.

102 assessors especialitzats

L’organització, que va néixer a Madrid l’any 1989, disposa de 1.200 integrants arreu d’Espanya, dels quals n’hi ha 204 a Barcelona. A Catalunya tenen oficines a Barcelona, Granollers, Mataró, Vic i Sabadell –avinguda Francesc Macià, 35–. Escrich assegura que gràcies a aquesta xarxa disposen de persones especialitzades en qualsevol sector.

Fan unes 700 assessories a l’any, la meitat de les quals són a joves emprenedors. També són mentors d’uns 200 projectes i s’imparteixen unes 600 hores de formació. De fet, Secto disposa d’una escola d’emprenedors, l’eSemp, i també fan conferències monogràfiques sobre temes específics. A més, l’entitat ha participat en projectes europeus intercanviant experiències amb organitzacions similars d’altres països: Erasmus+, Sudoe, Nestore, entre d’altres. També és membre de la Confederació Europea d’Experts Sèniors.

A Sabadell, tenen un conveni amb l’Ajuntament per fer assessorament dels emprenedors locals. A més, participen en els projectes internacionals amb la Cambra de Comerç de Sabadell.

Comentaris
To Top