Ciutat

Els Merinals i Habitatge, sense mediació

Un dels habitatges apuntalats dels Merinals / Victòria Rovira

Sis mesos de mediació, 27 anys en lluita i un acord encara inexistent. “Ens han tornat a enganyar, s’ha acabat el termini de mediació i estem igual que fa mig any”, denuncia Jaume García Arija, vocal de la Comissió d’Afectats pels Habitatges amb Aluminosi dels Merinals.

Dimarts va expirar el termini que tenien l’Agència d’Habitatge de Catalunya, depenent de la Generalitat, i els veïns dels Merinals per arribar a un acord que permetís elaborar un informe tècnic neutre que determinés l’estat dels seus habitatges. La Generalitat, però, ha proposat continuar amb les negociacions de forma bilateral, sense la mediació de l’empresa contractada i els afectats han acceptat.

/ VICTÒRIA ROVIRA

Tot i això, “hem perdut temps i esforços, no estem disposats a que ens tornin a enredar”, exposa García Arija, pel que els veïns han imposat un termini d’una setmana de màxim per arribar a un acord. El veí critica haver perdut “uns 17.000 euros” que l’Ajuntament va  sufragar per la mediació.

Les condicions

Tot i que la mediació semblava avançar correctament, segons consideren els veïns, l’Agència d’Habitatge a últim moment no va signar la proposta d’acord per haver-hi punts “innegociables”. A l’última reunió mantinguda, la Generalitat va exigir un augment de la pluralitat pèrits, que passarien dels tres acordats a cinc. “Hi estem d’acord, sempre i quan no siguin escollits a dit”, manifesta García.

Habitatge també requereix que s’inspeccioni el màxim nombre d’habitatges, com a mínim el 80% de cada edifici per “copsar més ampliament la realitat dels 170 habitatges”. El que no estableix la seva proposta d’acord és l’enderroc dels immobles en cas de ser irreparables, només l’anàlisi de la seva habitabilitat. “No signarem fins que es comprometin a substituir els pisos”, diu el portaveu dels veïns.

170 famílies “en perill”

“Estem profundament indignats amb aquesta pèrdua de temps”, manifesta Francisco García, president de l’Associació de Veïns del barri dels Merinals. Ha titllat la mediació d’ “absurda” i lamenta que les reunions finalment hagin quedat en “paper mullat”. D’altra banda ha recordat que els veïns “no van demanar en cap moment”  la mediació  i que la voluntat sempre ha estat “garantir la seguretat i la dignitat” dels habitants.

/ VICTÒRIA ROVIRA

“Esperem no anar a un enterrament en lloc d’anar a una negociació”, ha etzibat, i ha acusat la Generalitat d’actuar de forma “imprudent”. En aquest sentit, ha amenaçat que “en cas que hi hagués alguna desgràcia”,  l’associació veïnal es presentaria com a acusació particular per inculpar “el màxim responsable” d’homicidi imprudent.

En cas que l’informe ho confirmi, es tracta d’una patologia que afectaria  uns 170 habitatges, el que correspondria a unes 500 famílies “Que vinguin els responsables a viure uns dies als nostres pisos”, convida una de les veïnes afectades, la Maria Jesús, “i veuran que viure així és una veritable angoixa”, remata.

Comentaris
To Top