EDITORIAL

Incendis: prevenció i prudència

L’incendi de la Ribera d’Ebre ha posat el país en alerta, com no pot ser d’altra manera: pagesos que ho perden tot, bombers de tot arreu treballant cos a cos per dominar el que, a ulls de qualsevol, és una bèstia indomable. Els incendis són un fenomen natural del nostre clima i hi ha qui diu que, si no hi ha víctimes humanes, que es cremi un bosc no és tan important. El cert, però, és que sí que és important, perquè es poden evitar i cal evitar-los: més del 90% dels focs tenen la mà de l’home al seu origen.

La major part de la massa forestal és de titularitat privada. Els propietaris forestals no ho tenen fàcil: han de mantenir els camins nets, han de mantenir tallafocs, han de netejar el sotabosc… i tot això, sovint, havent de fer compatible la seva propietat amb l’ús públic dels boscos per part de la resta de ciutadans. I sí, compten amb alguns ajuts públics, però ni de bon tros cobreixen el que caldria fer. Com diuen els experts, “els focs s’apaguen a l’hivern”. I també, com a usuaris del bosc, cal ser extremadament curosos: res de foc, res de burilles, res de deixalles. Aquest és un any sec, el risc és màxim. Siguem prudents i creuem els dits.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top