Vallès

Tres de cada quatre joves beuen alcohol

Un informe de la Diputació de Barcelona sobre els hàbits dels joves de 41 municipis de la demarcació del Vallès Occidental demostra dades preocupants sobre el consum d’alcohol, tabac o cànnabis. 

Adolescents a la porta de l'institut / Óscar Espinosa

Un informe de la Diputació de Barcelona sobre els hàbits dels joves de 41 municipis de la demarcació del Vallès Occidental demostra dades preocupants sobre el consum d’alcohol, tabac o cànnabis. Dels resultats d’aquest informe realitzat a joves de quart d’ESO es poden extreure dues notícies: una de positiva i l’altra de negativa. La primera és que els adolescents mantenen uns hàbits saludables quant a esport o dieta, i la segona és que els consums de cànnabis, alcohol i tabac continuen sent alts. “En general surten uns resultats esperables i que entronquen molt amb altres àmbits territorials. És una fotografia plural i diversa, amb alguns elements tranquil·litzadors com l’esport, la dieta o els coneixements sobre riscos, però amb elements preocupants com els consums d’haixix, alcohol i tabac”, explica Lluís Camprubí, responsable de l’estudi i tècnic de salut de la Diputació de Barcelona.

Les enquestes es van fer durant el curs 2015-2016 i hi van participar uns 8.000 alumnes de quart d’ESO.

Consums

Segons l’estudi, un 75% dels joves del Vallès Occidental d’entre 15 i 16 anys haurien consumit alcohol, davant del 25%, que no l’hauria provat mai. Sobre les borratxeres, l’informe mostra que el 43% no s’ha emborratxat mai; el 18%, una vegada; l’11,% dues; i el 28%, més de dues. “En les últimes dècades s’ha estès un fenomen, el binge drinking, és a dir, aquells que beuen compulsivament i beuen més de 4 copes”, explica Camprubí. Aquest fenomen arribaria al 42% dels enquestats que han consumit alcohol en alguna ocasió.

Tabac: xifres elevades

Un 49% dels joves de quart d’ESO de la comarca haurien fumat alguna vegada. Aquesta xifra és una mica més alta que la mitjana de la Diputació, que era del 46%. Tot i això, Camprubí assegura que es veu compensada per la intensitat. Un 14,5% fuma diàriament; un 6,5%, més de tres cops; un 7% ho fa un cop a la setmana i; el 20%, menys d’un cop.

En el còmput global, per exemple, els que fumaven diàriament arribaven al 16,8%. Sobre el consum de cànnabis, el tècnic de salut de la Diputació explica que després dels anys de pujada, ara ha arribat un moment d’estabilització. El 35% reconeix haver-ne fumat alguna vegada.

Activitat física i pes

Un dels aspectes destacables de l’estudi és la que fa referència als hàbits relacionats amb l’activitat física i l’esport, així com el pes i la dieta. Segons explica Camprubí, dos terços dels joves entre 15 i 16 anys fan activitat física o practiquen algun esport. Tot i això, en aquest cas hi ha una bretxa de gènere. Mentre que els nois arriben al 75%, les noies només al 50%. “També hem detectat que mentre en el cas dels nois d’entre 14 i 17 anys això es manté, en les noies va disminuint”, explica Camprubí.

Sobre la talla i pes, l’enquesta reflexa que un 52% dels joves tenen un pes adequat; un 14,6% és lleugerament inferior; un 3% és inferior; un 25% és lleugerament superior; i un 5% és molt superior. En aquest apartat es va preguntar la percepció que ells mateixos tenien, i aquí també hi ha una diferència de gènere. “Tot i tenir objectivament un pes més adequat que els nois, elles senten que no i ho visualitzen com un pes superior al que realment tenen”, explica Camprubí.

En els resultats de tota la Diputació de Barcelona aquest fenomen es visualitza clarament: ells perceben en un 62,8% que tenen un pes adequat, mentre que elles només arriben al 56,3%.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top