JORDI SERRANO

Que bonic que és Sabadell

[Per Jordi Serrano, historiador i rector de l’UPEC]

Sabadell és molt probablement la millor ciutat del món. Tenim una mida adequada: 207.000 habitants, ni gaire petita per avorrir-se, ni gaire gran per estressar-se. De fet, a mi em sobren uns 60.000 habitants. Crec que la mida correcta és de 150.000 habitants. Tenim una temperatura molt correcta i no fa ni gaire fred ni gaire calor. Podeu pensar: doncs fa unes setmanes que tenim una calor brutal. Bé, això és culpa que l’anterior alcalde, Maties Serracant, no va fer el traspàs de la responsabilitat de forma correcta, li va donar la vara de comandament a la nova alcaldessa Marta Farrés però no li va explicar que hi ha un termòstat municipal que està situat just al costat de l’antena de Ràdio Sabadell, a la piscina Olímpia i que cal controlar-lo de prop.

Som una ciutat amb ancestres romans, però els mantenim amagats a la Salut sense fer-ne excavacions, no fos cas que trobem coses de molt interès. La gent diu que a Terrassa tenen molts edificis i cases modernistes i aquí no tenim res. Molt millor. És la manera que no vinguin turistes i ens amarguin l’existència com a Barcelona, on ja ni es pot caminar. També hi ha molt malhumorat –a Sabadell, d’aquests en tenim molts– que es queixa que Sabadell és llarg i prim i que està rodejat pel fossat del Ripoll i que el terme municipal és molt reduït. Jo només hi trobo avantatges. Per al transport públic és fabulós, molta gent viu a l’eix central i en surt beneficiat. I no poder créixer és un gran avantatge, com deia al principi. On hi ha més qualitat de vida és a les ciutats mitjanes i als països petits. Una altra de les característiques que tenim a Sabadell és que fem poques obres i les que fem duren molt. Per exemple, per arreglar un carrer petit com el carrer Sant Pere triguem un any sencer. Per què? Us podeu estar preguntant. La resposta és fàcil: per no abusar, per no anar ràpid i no estressar-nos. Ens hem inventat el concepte l’obra slow, en el futur totes les ciutats del món faran les obres amb quatre vegades el temps necessari.

La prova que estem molt orgullosos de viure en una de les millors ciutats del món és que sempre que podem fotem el camp el més lluny possible. Aquest any la millor destinació turística dels sabadellencs és el Vietnam. I és clar, quan dos sabadellencs es troben a l’extrem nord de Vietnam, a Thông Nông, posem per cas, es diuen que com a Sabadell enlloc i quina gran ciutat fórem si no hi hagués sabadellencs. Que és en realitat el que pensen els urbanistes.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top