Diners

Una marca de texans ‘made in’ Sabadell conquereix la Xina

El 85% de la seva facturació són vendes a la Xina. Els pantalons texans de l’empresa sabadellenca Companion Denim ha conquerit en només cinc anys el mercat asiàtic. La companyia elabora pantalons denim de manera artesanal i de qualitat.

Companion Denim va començar el 2013 només com a botiga en línia. Des de fa dos anys, però, ja estan venent els seus pantalons a establiments multimarca a Suïssa, Anglaterra, Alemanya, la Xina i Taiwan. De fet, Àsia és el mercat principal, ja que a banda dels xinesos tenen molts clients a Indonèsia i Tailàndia. “No els hem anat a buscar nosaltres, hem crescut com a resposta de la demanda del mercat”, assenyala Iu Franquesa, el fundador de Companion Denim.

Iu Franquesa i Eva Muñoz, responsables de Companion Denim, al seu taller / VICTÒRIA ROVIRA

Franquesa, de 43 anys, va estudiar disseny tèxtil i moda a l’ESDi i va treballar com a dissenyador al grup Inditex. La seva feina sempre davant de l’ordinador i allunyat del taller, però, no li acabava d’omplir. Per això, amb els seus propis estalvis i amb la seva parella, Eva Muñoz, en la gestió i l’àrea de màrqueting, va iniciar el projecte empresarial. Amb unes màquines de cosir antigues van començar elaborant els pantalons texans de forma molt artesanals i amb produccions limitades.

Una peça que t’acompanya

La característica principal dels jeans de Companion Denim és la recerca de l’origen del texà. Els teixits que utilitza el dissenyador sabadellenc estan fets amb teler de llançadora antic, que crea la trama de forma tradicional. Amb aquest sistema es feien els texans fins que als anys 60 es va canviar la tecnologia del teler. “Nosaltres estem instal·lats en aquesta fase més genuïna, purista i autèntica del denim”, destaca Franquesa. La mostra d’això és el voraviu del camal exterior. Els teixits són importats del Japó, dels Estats Units i d’Itàlia.

L’altre pilar de l’empresa sabadellenca és que els seus productes són raw denim, és a dir, el texà en cru, que no està envellit artificialment per simular un pantaló usat. És un texà dur, rígid i pesat. “Al principi és molt incòmode perquè és molt rígid, com un cartró a les cames”, admet l’emprenedor, que afegeix que “amb el temps es va desgastant i va sortint l’ànima del fil. Al cap dels anys, l’evolució i el desgast de cada usuari crea un patró únic i exclusiu de cada pantaló. L’origen del nom de l’empresa és aquest. “Esdevé un company, una peça que portes durant anys i que te l’estimes perquè s’ha anat adaptant a la teva forma de vida i de moure’t”, explica.

Els preus dels texans van des dels 170 euros els més econòmics fins als 400 euros, els més elaborats amb teixits especials. A banda dels models que dissenya Franquesa, també hi ha una línia de sastreria a mida més personalitzada. Amb tot plegat, Companion Denim factura 120.000 euros i compta amb un equip de cinc cosidores.

Franquesa, treballant al taller de Companion Denim / VICTÒRIA ROVIRA

Comentaris
To Top