Ciutat

Tornen a la ciutat tres cartells històrics de la Festa Major

Juny del 2019. Fullejant un catàleg de la casa de subhastes Soler y Llach, un col·leccionista sabadellenc que prefereix no revelar el seu nom troba quatre cartells històrics de la Festa Major de Sabadell en venda. No s’ho pensa, els ha de comprar.

Totes quatre litografies provenen de la col·lecció privada de Josep Torné i Valls, desaparegut l’any 2016. Daten dels anys 1931, 1932, 1936 i 1939. El preu de sortida: 700 euros per al més antic, 500 per al de l’any 36, i 400 per als altres dos. El comprador sabadellenc fa una oferta per a tots quatre però l’Estat espanyol –que té dret de tempteig en aquests afers– decideix quedar-se amb la litografia del 1931 i l’obra li és adjudicada, deixant el comprador local amb un cartell menys. En aquestes operacions, l’Estat té preferència de compra, però sempre ha de pagar el preu més alt a què arribi l’objecte.

Al cartell del 1931, el més car dels relacionats amb Sabadell, hi apareixen les dates de la Festa Major –llavors, 31 de juliol i 1, 2, 3 i 4 d’agost– i diversos elements característics de la ciutat: la Torre de l’Aigua, unes avionetes de l’aeròdrom, una fàbrica, instruments de música... i un immens globus amb les banderes catalana i la republicana unides.

“És una pena. Suposo que algun dia el veurem exposat al Museu Reina Sofía o algun lloc semblant”, es lamenta el col·leccionista de Sabadell, “tot i això, estic content que la resta de cartells hagin tornat a la ciutat. Era l’objectiu”.

Publicitat

Els tres cartells adquirits

Els autors de les litografies que ja han tornat a Sabadell són J. Vives (el de l’any 1936) i Manuel Rallo i Bono (1932 i 1939). “Com a curiositat, l’Ajuntament va encarregar al mateix pintor –Rallo– el cartell de les festes d’abans de la Guerra Civil, i de just després”, comenta el nou propietari.

És curiós contrastar les diferències evidents entre els dos cartells d’immediatament abans i després de la Guerra Civil. El cartell del 1939 (protagonitzat per una bandera espanyola amb l’escut franquista), té data d’escassos 6 mesos després de l’entrada dels nacionals a Sabadell, el 27 de gener del 1939.

Manuel Rallo i Bono (1911-1982) va desenvolupar la major part de la seva carrera a Sabadell, on va morir i va formar-se a l’Escola Industrial d’Arts i Oficis de Sabadell –on va acabar donant classe–, amb professors de la talla de Joan Vila Cinca i el seu fill, Antoni Vila Arrufat. De l’autor del tercer cartell, J. Vives, imprès a la impremta Seix i Barral de Barcelona, no hi ha gaire informació.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top