Diners

“No es tracta de fer una guerra pel talent, cal desenvolupar-lo”

Oriol Segarra, a la seu del Gremi de Fabricants / LLUÍS FRANCO

El talent és infinit. No es tracta de fer una guerra pel talent, cal desenvolupar-lo”. Aquest és un dels falsos mites que ha trencat el conseller delegat d’Uriach, Oriol Segarra, durant la xerrada del cicle ‘Diàlegs d’Economia’, que organitza el Consell d’Economia Productiva (CEP) i que s’ha celebrat dimarts a la seu del Gremi de Fabricants. Segarra ha explicat que la clau de l’èxit de la companyia es basa en un nou model de lideratge i el canvi cultural que ha dut a terme en els últims sis anys, en què la farmacèutica ha crescut un 75% en vendes i ha multiplicat per quatre el seu Ebitda.

Aquesta transformació d’Uriach, que es va fundar el 1938, va començar amb una reorientació del negoci a través d’una aposta per una menor dependència del finançament públic. A més, la família Uriach el 2012 va sortir de la gestió i va decidir professionalitzar la companyia el 100%. En aquest moment Segarra va entrar-hi per implantar una cultura empresarial. Es va basar en un nou sistema de lideratge en què va construir un propòsit comú a través d’una “vincle emocional entre les persones i la companyia”.

Així mateix, va apostar per desenvolupar el talent. “El primer que vam fer és conèixer les persones per detectar i desenvolupar el talent que tenen”. Un cop està identificat es treballa amb formació i acompanyament per“desenvolupar-lo al màxim”. Després d’això cal donar-li oportunitats, segons Segarra. De fet, gairebé el 50% de les vacants que hi ha a Uriach es cobreixen amb els mateixos treballadors.

Una de les claus perquè l’estratègia de la transformació a la companyia tingués èxit va ser la generació de confiança com un matrimoni que s’explica les coses bones i les dolentes. En aquest sentit, el conseller delegat d’Uriach ha criticat que les empreses estiguin “plenes de lleis” perquè “pensem que la majoria de gent ens enganyarà”. En canvi, Segarra ha destacat que “la majoria de persones volen estar en una empresa que tinguin èxit perquè se’n senten partícips”. En aquest punt, crear una cultura de la companyia esdevé essencial, perquè és l’entorn que fa que la plantilla sigui creativa. “La creativitat floreix en un entorn on hi ha amenaces, sinó on hi ha reptes”, ha recordat.

Gràcies a aquest canvi d’estratègia, Uriach ha incrementat un 75% la facturació i un 400% els beneficis des del 2013. A més, ha aconseguit reduir un 20% els costos de béns venuts i la rotació no desitjada un 500%. En canvi, la productivitat va augmentar un 40% i el clima laboral un 45%. “Quan una organització aprèn que no hi ha res impossible ja no hi ha límits”, ha assegurat.

Comentaris
To Top