Ciutat

Sabadell estrena un sistema contra el robatori de cable elèctric

Sabadell estrena un nou sistema antirobatori del cablejat elèctric de l’enllumenat públic per esmorteir els furts de cable i enxampar els lladres ‘in fraganti’. Es tracta d’una fórmula que dificulta l’extracció del coure i que, a més, connectarà amb la Policia Municipal quan es produeixi un tall del cable de l’enllumenat.

Les xarxes de cablejat elèctric, especialment les que estan implementades a les zones més solitàries, compten amb llargues longituds de cable, el que suposa una temptació sucosa pels lladres: simplement fent un petit tall al plàstic protector i estirant d’un extrem, s’enduen gran quantitat de coure en poc temps, explica José Pendón, tècnic d’electricitat.

Més de 15 quilòmetres

En total, s’han substituït més de 15,2 quilòmetres (15.200 metres) de cablejat des del maig fins a l’octubre, que no només serà més resistent que el convencional, sinó que també permetrà enxampar més fàcilment els delinqüents.

Els lladres ara ho tindran tan fàcil: el nou sistema està pensat precisament per combatre aquests actes vandàlics, i s’han instal·lat als quadres elèctrics.l nou sistema està pensat precisament per combatre aquesta lucrativa pràctica delictiva.

“A tots els quadres en què sigui possible”, exposa l’Ajuntament, també s’hi instal·laran alarmes que avisaran la Policia Municipal en cas que es produeixi un intent de robatori. Tot i això, no s’ha especificat quins són els punts no s’ha instal·lat aquest avís directe amb els agents.

D’altra banda, fonts municipals afirmen haver reforçat la vigilància policial a les zones on s’ha produït més robatoris i apunten que continua vigent el contracte amb l’empresa Aluvisa –a la qual s’han adjudicat aquestes tasques– per continuar substituint el cablejat als barris on sigui necessari.

De moment, deu zones de la ciutat ja compten amb l’aixopluc de les noves tecnologies: la Plana del Pintor, Can Llong, Torre-romeu, Nostra Llar, polígon de Sant Pau de Riu-sec, Can Roqueta, Can Gambús, Sant Julià, diferents punts del riu Ripoll i el Santuari de la Salut. Aquest sistema, però, ja va començar a funcionar al 2016.

Inseguretat veïnal

Durant els últims dos anys (i especialment aquest últim), assenyalen diverses associacions veïnals de Sabadell, “han proliferat” aquests robatoris a l’espai públic, i les seves conseqüències han fet augmentar la sensació d’inseguretat: “sense el servei bàsic d’enllumenat i els carrers foscos, feia por sortir de casa”, apunta la Maria Dolors Sàndez, veïna del barri Nostra Llar, un dels més afectats per aquestes pràctiques.

Els barris es quedaven a les fosques durant dies, fins i tot setmanes. En aquest sentit, s’ha convertit en un fet delictiu que implica un perjudici per l’erari públic i que, al mateix temps, afecta la seguretat de les persones. I que també ha suposat una despesa de 196.357 euros, una xifra que surt de les butxaques de tots els sabadellencs.

El D.S. ha decidit no especificar els carrers concrets on s’ha efectuat aquesta mesura per evitar que els robatoris es desplacin als carrers on encara es manté el cablejat convencional.

Comentaris
To Top