Publicitat
Oci i cultura

La novel·la sobre crims torna a omplir el Sabadell Negre, tot i la vaga de divendres

Protagonitzades per detectius, policies, periodistes d’investigació o fins i tot assassins, estan plenes de misteris a desenredar. Les bones novel·les negres també tenen en comú que, a força de dosis d’intensitat ben administrada, et xuclen pàgines endins. Però etiquetar aquest gènere literari és més complicat del que sembla, perquè cada autor té les seves receptes màgiques per plasmar en negre sobre blanc crims i corrupció.

Taula rodona de novel·listes al Museu d’Història en el marc del festival Sabadell Negre / G.P.

Així s’ha volgut demostrar aquesta setmana a la segona edició del festival Sabadell Negre, en què els excèntrics personatges novel·lístics han fet un pas al costat per donar protagonisme als seus progenitors, els escriptors. A través de diverses xerrades organitzades per La Llar del Llibre al Museu d’Història, gairebé una vintena d’autors han parlat sobre la seva concepció del gènere i la manera d’explorar-lo, tècniques literàries i els problemes i les inquietuds del sector. El repte perquè la novel·la negra en català aconsegueixi una quota de lectors més àmplia ha estat, per exemple, un dels temes de debat.

Jordi Sierra i Fabra, Carlos Bassas, el mallorquí Sebastià Bennassar o Anna Maria Villalonga han estat algunes de les destacades plomes presents durant el matí de dissabte. També l’escriptor local Jordi Solé o la periodista de La Vanguardia Mayka Navarro, que, a través del seu darrer llibre, Desmontando el crimen perfecto, relata un cas real. A la tarda, la ponència de Pau Vidal, traductor de l’escriptor de masses Andrea Camilleri, ha tancat el festival, que també ha inclòs les xerrades Del guió a la vinyeta i De la nòmina empresarial a l’expedient policial.

La passió per la novel·la negra va batejar a les impulsores del festival, Lídia Urrutia i Rosa Maria Arner, com a Les Dames del Crim, que coordinen un club de lectura homònim a La Llar del Llibre des del 2016. L’any passat, es van atrevir a celebrar per primera vegada el Sabadell Negre.

LA PROGRAMACIÓ, AFECTADA PER LA VAGA

Aquesta segona edició del Sabadell Negre ha estat alterada per la vaga general convocada el divendres, a la qual el festival va voler unir-se. “Tenim una posició i pensem que havíem de fer-ho així”, recalcava amb convenciment Arner. “S’han d’agrair els esforços que han fet els autors que han pogut adaptar-se; han estat molt flexibles. I els que no han pogut venir pel canvi d’horari ens han donat el seu suport”, destacava Urrutia. Afortunadament, la majoria de xerrades ajornades s’han pogut encabir a la jornada de dissabte al matí, encara que això ha provocat que s’escurcessin. En el cas de Carlos Zanon, que l’any passat ja va ser present en el festival, es buscarà una data perquè pugui ser-hi un altre dia.

Tanmateix, Les Dames del Crim estaven molt satisfetes amb el balanç final del Sabadell Negre: “La sala estava quasi tota plena. Els escriptors s’han trobat molt a gust i això ens ha fet gaudir-los molt. Cada autor donaria per una hora. I per dues”, afirmava Lídia Urrutia, satisfeta. “Els podries tenir tot el matí”, matisava la seva còmplice -amb qui forma la parella de Les Dames del Crim- Rosa Maria Arner.

Publicitat
Comentaris
To Top