Ciutat

MAPES | Els resultats de les eleccions generals a Sabadell, districte a districte

El PSC s’ha alçat com la primera força de Sabadell a les eleccions generals. Els socialistes de Meritxell Batet han revalidat la seva victòria amb el 23,9% dels suports (27.024 vots), tot i patir una lleugera davallada respecte els resultats de l’abril (26,8%). La nit electoral torna a deixar una ciutat clarament escorada a l’esquerra, amb ERC com a segona força, amb un 19,7% i En Comú Podem, que s’endú un 16,1% dels sufragis.

Tot i la victòria socialista, la ciutat queda repartida entre dues grans forces: PSC i ERC. De nou, seguint l’esquema centre-barris, s’observa que els districtes més cèntrics donen als republicans una àmplia victòria, mentre que a la resta de la ciutat és on els suport als socialistes és més ampli.

Així es pot veure a ulls del mapa de les formacions guanyadores. Fes clic per a saber percentatge de vots que ha rebut cadascuna de les formacions a nivell de districte:

Els districtes socialistes

El suport del PSC ha estat molt divers segons el punt de la ciutat, però la tendència general és el suport als barris perifèrics, determinants per atorgar la victòria als socialistes. Una ocasió més. Així, dins de Sabadell s’aprecien grans diferències: al districte 3 –Ca n’Oriac, La Roureda, Sant Julià, entre d’altres– és on el suport és més ampli (36,06%), mentre que als barris del Centre –districte 1– és on s’ha registrat el suport més reduït (13,89%).

Els districtes republicans

ERC mostra una tendència contrària a la dels socialistes: els grans suports són als districtes 1 i 2, amb un 27,51% i un 24,94%, mentre que en altres punts de la ciutat, com el districte 7, els seus resultats són molt minoritaris: 8,37%. Les diferències entre zones són més importants en el cas dels republicans, amb marges de suports que arriben als 19 punts segons la zona. Els republicans s’han consolidat com l’alternativa i la primera formació nacionalista, espai que durant dècades va ocupar CiU.

Sabadell, per blocs

Les forces constitucionalistes (PSC, Vox, PP i Cs) s’han tornat a imposar a Sabadell amb un 43,2% dels vots, per sobre de les formacions independentistes (ERC, Junts), que en aquesta ocasió incorporaven la candidatura de la CUP en unes eleccions generals. En el seu conjunt, aquestes tres formacions sumen un 36,87%. Per zones, es pot apreciar que els districtes 1, 2 i 5 són majoritàriament independentistes, mentre que a la resta es registra una majoria unionista.

La Sabadell de Vox

Vox mereix un comentari a banda: tanca la nit electoral com a cinquena força política a Sabadell, per sobre de Cs i de PP. La formació ultradretana obté 7.708 vots, pràcticament el doble de suports que en els comicis del passat abril. I mentre Vox puja, Ciutadans s’endú un important correctiu, com a la resta de Catalunya i d’Espanya. Per districtes, la caiguda dels d’Albert Rivera és més acusada en aquelles zones on més creix Vox.

I una participació en caiguda

Pel que fa a la participació, s’ha experimentat una important davallada d’afluència de veïns a les urnes. Un 73,6% dels sabadellencs han acudit a les urnes, 5,3 punts menys respecte la convocatòria de l’abril.

L’abstencionisme no s’ha expressat en els mateixos termes a tota la ciutat: al centre i el nord hi hagut més participació, mentre que al sud l’afluència a les urnes ha estat inferior. De fet, entre el districte on han acudit a votar més persones i el que menys –districte 1 i districte 7– és de quasi bé 16 punts (80,1% i 64%, respectivament). Contra el que es podria pensar, les forces progressistes s’han mantingut tot i l’augment de l’abstenció: set de cada deu vots a Sabadell han anat a l’esquerra (69%; l’abril va ser del 70%).

El PSC guanya les eleccions generals a Sabadell, on puja VOX i cau Ciutadans

Comentaris
To Top