Publicitat
Ciutat

L’acte en record a l’Holocaust exigeix “unitat” davant l’auge de l’extrema dreta

Es col•loca l’última llamborda ‘Stolpersteine’ en un acte simbòlic

Un moment de l’acte simbòlic a la plaça de Montserrat Roig / LLUÍS FRANCO

Es deia Antonio Aguilar Sánchez i era l’última víctima de l’Holocaust pendent d’un reconeixement a Sabadell. Aquest vespre s’ha col•locat la seva llamborda ‘Stolpersteine’ a la plaça Montserrat Roig, un gest amb què la ciutat ha tancat el reconeixement de les víctimes de la barbàrie nazi. L’acte simbòlic ha comptat amb una ofrena floral i una encesa d’espelmes i ha coincidit, un any més, amb el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust.

L’esdeveniment ha tingut un marcat caràcter polític amb una clara referència a la pujada de l’extrema dreta a l’estat espanyol. La irrupció de Vox en el panorama polític espanyol ha alarmat Amical Mathausen. El seu president, Enric Garriga, ha demanat unitat davant l’extremisme. “Davant la pujada de l’extrema dreta, ens hem de mantenir junts”, ha assenyalat Garriga, que ha demanat un “front comú” contra el feixisme i “treballar per un món nou de dones i homes lliures just i solidari entre tots els pobles de la terra”.

L’alcaldessa, Marta Farrés, s’ha afegit a aquesta crida i ha exposat que Sabadell estarà al costat de la democràcia i els seus valors fonamentals. “No restarem callats i callades”, ha assenyalat la batllessa, que ha insistit que des de l’Ajuntament “es treballarà perquè aquest dolor es transmeti i perquè aquest horror no es torni a repetir”.

En el transcurs de l’acte, la violinista Ariadna Gómez ha interpretat cinc temes inclosos a ‘Buscant la llum entre la barbàrie’, un recull de temes musicals que es van interpretar als camps de concentració alemanys.

Sabadell, la ciutat homenatge

Sabadell s’ha convertit en la ciutat amb més llambordes ‘Stolpersteine’ als carrers, en memòria dels sabadellencs deportats a camps de concentració i d’extermini, entre el 1940 i el 1945. Després de la darrera llamborda, ja n’hi ha 61 repartides per tota la ciutat.

El passat dissabte es va celebrar un acte a l’avinguda de l’alcalde Moix, que va comptar amb la representació de l’Ajuntament i amb la consellera de Justícia, Ester Capella, que va protagonitzar un missatge en record de les víctimes, de qui va dir que “no hauriem d’haver mort mai”.

Publicitat
Comentaris
To Top