Publicitat
JOSEP MERCADÉ

Coronavirus informatiu?

[Per Josep Mercadé, periodista]

Com ho porteu això del coronavirus? No us està creant una certa angoixa? Tot i que es fa difícil predir com evolucionarà aquest problema amb DO made in Xina, és cert que ha provocat l’alarma a tot el planeta. Alhora, aquesta intoxicació informativa que l’acompanya pot jugar una mala passada provocant una profunda desconfiança amb el nostre entorn més immediat.

Fa unes setmanes parlava en aquest mateix espai de les alertes i dels riscos que comporten quan se n’abusa. El que està passant amb el coronavirus n’és un exemple. En ple període hivernal, a l’hemisferi nord només es parla de les infeccions que venen de la Xina però no dels efectes de l’epidèmia de la grip. Ah, és clar, tenim vacuna! Així tots tranquils! Amb el coronavirus no passa el mateix. S’intenta, a contrarellotge i en un país hermètic com la Xina, cercar un fàrmac guaridor. Es diu que el risc de contagi és més elevat però, en canvi, el de mortalitat sembla més baix.

A casa nostra, fa pocs dies, hem vist aparèixer als barris de Torre-romeu i la Concòrdia uns falsos missatges a les bústies alertant de possible contagi per coronavirus si es compra en determinats establiments. Ha quedat com una anècdota sí, però podria ser l’inici d’una reacció amb un fort component racista depèn de com vagin les coses. En aquests moments, la comunitat xinesa se sent en el punt de mira de molta gent. Com si pel fet de ser d’aquell país un ja tingui tots els números per contraure aquesta malaltia.

Publicitat

A Sabadell, la comunitat xinesa està formada per unes 1.500 persones. Com a col·lectiu no podem dir que és dels més nombrosos, però déu-n’hi-do. Si segueix aquesta saturació informativa amb el coronavirus, probablement veurem actituds discriminatòries cap a aquest col·lectiu. Fer el seguiment d’una epidèmia com aquesta és necessari, però cal trobar el punt just per evitar que el pànic s’incrementi dia a dia.

De fet, ho estem veient amb les baixes d’empreses al congrés de mòbils de Barcelona, que és gairebé a punt de començar. Tant és així que l’organització ha decidit prendre mesures al mateix recinte davant les renúncies d’alguns participants. La previsió és que n’hi haurà més fins que comenci. Sembla com si algú estigués interessat a fer fracassar aquest congrés.

Així són les coses, ara només falta que algú vinculi el coronavirus amb el procés sobiranista, les disputes entre Junts per Cat i Esquerra, i la convocatòria d’eleccions. De més verdes en maduren.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top