Diners

Oliu assegura que no va rebre pressions ni de la Corona ni de l’Estat per traslladar la seu

Assegura que el canvi de seu del Banc Sabadell va ser una decisió “difícil i lamentable” però “necessària” per recuperar els saldos que havien sortit durant l’1-O

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, amb el president de la Comissió d'Investigació de 155 al Parlament, Toni Morral / ACN

El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, ha comparegut aquest dimarts al Parlament de Catalunya en la Comissió d’Investigació sobre l’Aplicació de l’Article 155. El banquer sabadellenc ha negat que rebessin cap mena de pressió del govern espanyol o la Casa Reial per traslladar la seva seu social fora de Catalunya. Oliu ha garantit que no va rebre “cap trucada de pressió de ningú” i que el trasllat va respondre a una decisió “purament tècnica” i de “contingència” com a resposta a un pla que havia preparat l’entitat davant l’escenari obert l’octubre del 2017 a Catalunya. De la mateixa manera s’ha expressat Jordi Gual, president de Caixabank, que ha assegurat que van prendre la “dolorosa” decisió per preservar la feina dels treballadors i els estalvis dels clients.

Tant Oliu com Gual han explicat que durant els dies posteriors a l’1 d’octubre van patir fuites de dipòsits per valor de 4.600 milions d’euros i d’uns 7.000 milions d’euros al Banc de Sabadell i Caixabank, respectivament. “Són molts diners, el banc tenia amplíssima liquiditat però aquella situació s’havia de tallar en sec”, ha assenyalat el president de Caixabank, Jordi Gual. Ambdós banquers han advertit que aquella sortida de capital s’estava produint de manera “exponencial” i tot i que les entitats s’havien preparat per afrontar escenaris adversos no es podia donar continuïtat a una “incertesa” jurídica i econòmica.

Josep Oliu ha estat el primer a comparèixer i respondre a les preguntes plantejades per Catalunya En Comú Podem, la CUP, ERC i Junts per Catalunya. El PSC, el PP i Ciutadans no han participat en la Comissió. En la seva intervenció Oliu ha explicat que va avançar la decisió que prendria el consell d’administració el 5 d’octubre d’abandonar Catalunya al vicepresident Oriol Junqueras i a l’aleshores president, Carles Puigdemont. A més, ha assegurat que no tenia “cap coneixement” del decret que aprovaria el govern espanyol el 6 d’octubre per facilitar el trasllat d’empreses fora de Catalunya i ha subratllat que no tenia cap relació amb el llavors ministre d’Economia, Luis de Guindos.

Pel president de l’entitat sabadellenca, la decisió de moure la seu social –la corporativa ha deixat clar que continuava a Sant Cugat del Vallès i la històrica a Sabadell– va ser “difícil i lamentable” però “necessària” per recuperar els saldos que havien sortit en poques jornades i ha dit que van optar per Alacant aprofitant la seu de la CAM, absorbida pocs anys enrere pel Banc Sabadell. Oliu ha parlat d’una “inquietud molt gran” entre els clients, sobretot les dates posteriors a l’1 d’octubre, i ha dit que va ser quan el dia 4 d’octubre el nivell d’alerta es va disparar. En aquest sentit, ha dit que el 57% de les sortides de capital corresponien a clients catalans i el 43% de la resta d’Espanya i ha negat que organismes públics espanyols fessin una retirada massiva de fons, ja que sobretot la fugida de dipòsits era de particulars i corporacions. A finals d’any, segons Oliu, el banc va poder revertir la situació i va registrar un increment de fons de 700 milions d’euros respecte a l’octubre.

Comentaris
To Top