Publicitat
Ciutat

Rafel Nadal: “Intento cenyir-me a la veritat”

Manel Nadal a la UES mostrant el seu nou llibre / LLUÍS FRANCO

A Rafel Nadal li agraden les passions intenses i així ho reflecteix en els seus llibres. Una de les seves passions és el mar i potser per això acaba de presentar el seu darrer llibre Mar d’estiu dedicat al seu mar d’infantesa. “Quan ens pensàvem que l’estiu començava i acabava a la platja de la Fosca”, diu Nadal. Ahir dimecres al vespre, va ser a la UES per participar en el cicle Escriptors i Paisatge.

Llibre per a la butxaca 

Va arribar amb el nou llibre agafat de la mà. Editat per Univers, és de mida petita, “molt idoni per portar de viatge”, va fer notar l’escriptor gironí. No es tracta d’una novel·la, va voler aclarir: “És un recorregut per cinc illes mediterrànies amb cinc històries humanes i un pròleg amb els meus records d’estiueig de la meva infantesa, a la Fosca”. 

De fet, les tensions humanes i els sentiments que fan giravoltar el món són la seva especialitat. Així com ambientar els personatges en una època històrica determinada “però intento sempre cenyir-me a la veritat”. És un escriptor mediàtic, molt a pesar seu. Però diu que prefereix ser conegut per la seva obra, i no per les seves idees. Assegura que ha deixat enrere la seva etapa com a periodista i que és molt feliç perquè “la gent que m’atura pel carrer, ho fa més per comentar un llibre que no pas per comentar una tertúlia”. Diu convençut: “Em sento escriptor”. 

Rafel Nadal ha fet una incursió a la literatura infantil amb un llibre que acaba de publicar (Estrella Polar), El somni d’en Blai, dedicat a un familiar, un nen petit, afectat per la fibrosi quística i com li costa adaptar-se a l’escola. “Té unes il·lustracions precioses”, destaca. Els drets d’autor els ha cedit a l’Associació Catalana de Fibrosi Quística i també a un projecte d’investigació que s’està fent a Vall d’Hebron.

Un tomb per Girona

Nadal és el setè escriptor convidat al cicle Escriptors i Paisatge que organitza la secció Cultura de la Unió Excursionista Sabadell (UES). Tots els que hi han participat, han parlat de la seva obra en general i d’alguna de les seves obres en concret. En el cas de Nadal, a més de presentar aquestes dues novetats literàries, va parlar de la seva novel·la Quan érem feliços (2012).

Un retrat de família situat en un entorn cent per cent gironí, la ciutat d’origen de la família Nadal. En aquesta ocasió, la proposta de sortida, que acompanya la xerrada de l’escriptor serà al voltant dels escenaris que surten reflectits en el llibre, o sigui a la mateixa ciutat de Girona, i la Vall de Sant Daniel, segons que va confirmar el mateix Rafel Nadal.

Fins ara han passat per aquest cicle, Roc Casagran, Sílvia Alcàntara, Josep Isern (en representació de Josep Maria Espinàs), Montserrat Barderi per parlar de Teresa Pàmies (dins l’Any Pàmies), David Vila Ros, i Marta Pessarrodona.

Properament, es podrà veure Irene Solà, Jordi Cabré i Núria Garcia Quera.

Publicitat
Comentaris
To Top