Ciutat

Manel Cervantes: "Si a l’estiu no hi ha casos, no té sentit portar mascareta"

El cap del servei de Malalties infeccioses del Taulí, Manel Cervantes, creu que si hi ha un rebrot serà entre els mesos de novembre i febrer

El Dr. Manel Cervantes, a la 9a planta del Taulí, en una imatge d'arxiu / LLUÍS FRANCO

Les fases del desconfinament haurien d’haver acabat per Sant Joan, segons el cap del servei de Malalties infeccioses del Taulí, Manel Cervantes. I és la mateixa data de caducitat que posa, ara per ara, a l’ús de les mascaretes: “A ple estiu, si no hi ha casos, no té sentit portar-ne”. Això sí, “tot i que estem al final d’aquesta malaltia”, cal mantenir la vigilància i mantenir algunes mesures de prevenció, no tan severes com ara, per evitar el contagi, ja que la Covid-19 encara seguirà entre nosaltres durant un temps.

El doctor analitza les dades cada dia i per això afirma que la circulació del coronavirus ja és prou baixa per accelerar en la desescalada; ja que està a nivells “com quan ha passat l’epidèmia de la grip”. Amb dos casos positius detectats a Urgències en les últimes dues setmanes, una trentena de persones hospitalitzades a planta i una desena a l’UCI, Cervantes veu com el pitjor d’aquest primer brot ja ha passat, havent deixat enrere el pic de 631 persones hospitalitzades per la Covid-19 que hi havia el 3 d’abril.

Preparar-se per a l’hivern

Superat el primer brot de la pandèmia, ara la incògnita és veure si hi haurà un rebrot. Ningú ho sap, però l’experiència porta l’equip de Malalties infeccioses del Taulí a preveure que l’hivern pot ser complicat, habitualment ja difícil pel que fa a refredats comuns i la grip. Cervantes acota la possible revifada del virus als mesos de novembre a febrer perquè és una època en què “la humitat i la temperatura fan que les mucoses respiratòries, especialment la nassal i el coll, estiguin més predisposades a estar infectades pel virus”.

Publicitat

La clau, pensa, serà donar una resposta ràpida per evitar que progressi la malaltia. Amb l’experiència i el que s’ha après ara, el doctor Cervantes considera imprescindible que els centres d’atenció primària estiguin a punt per fer totes les proves diagnòstiques necessàries al principi dels símptomes. I, a diferència del que s’ha fet ara, l’expert no estaria d’acord amb un segon confinament. La detecció ràpida “permetrà posar les mesures d’aïllament a les persones que tinguin la malaltia, no a la població general”, remarca.

A hores d’ara, la directriu del Departament de Salut és que els hospitals han de tenir preparada la mateixa estructura que han habilitat ara; per si la tornen a necessitar, poder activar-la ràpidament. Un exemple que posa Cervantes és l’hospital de campanya a la Pista Coberta d’Atletisme, que es mantindrà dempeus amb 250 llits i es podria posar en marxa en 48 hores. I també s’haurà d’estar a punt amb el material de protecció, els EPIs. “De moment l’estoc que tenim és molt més ampli del que era abans i això sol ja ens hauria d’ajudar a parar el primer cop en cas de necessitat per una epidèmia”, afegeix Manel Cervantes.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top