REFLEXIONS DE CONFINAMENT

Joan B. Casas: “Ens hem de refiar de les empreses”

En tot el que hem de fer per sortir d’aquesta situació de crisi en què ens trobem hem de tenir en compte la situació “molt complicada” en què quedarà l’Estat. L’economista sabadellenc Joan B. Casas posa sobre la taula que el dèficit públic empitjora a cada revisió entre un 12 i un 15% i que el deute públic que superarà el 125% del PIB. Amb aquesta premissa, però, comença a traçar el futur.

Inversió europea

Per capgirar la situació, Casas creu que per sort tenim el Banc Central Europeu (BCE) que està fent una injecció “abundant” de liquiditat i la Comissió Europea. La clau radica en aquest darrer aspecte, ja que l’economista confia en els fons que vindran d’Europa per sortir de la crisi. L’aposta de Joan B. Casas, en la línia europea, implica la indiscutible digitalització i modernització de les empreses, la formació, les inversions que tinguin taxa de retorn i l’economia verda. Això, combinat amb el fet que pensa que a partir dels propers any i mig o dos anys des de l’Estat s’haurà d’incrementar impostos i reduir la despesa en un procés conegut com a consolidació fiscal. Per poder gaudir dels fons europeus, part de la contraprestació es mostra segur que implicarà sanejar els comptes estatals. Casas creu que sabrem si tindrem una crisi tan dura com la del 2008 en funció de l’èxit dels projectes que partiran dels crèdits i les transferències de la Unió Europea. Projectes com els de l’economia verda en què Casas posa l’accent perquè és un dels focus d’interès de la Unió per revertir en una economia més sana. En el que no creu és a enfocar les inversions en sectors en concret, perquè solucionant-ne un no s’arregla el problema global.

Refiar-se de les empreses

El sabadellenc destaca que “sortosament” a Catalunya tenim una economia molt diversificada, la qual cosa a priori ara és bona per superar aquest atzucac. I és per això que “ens hem de refiar de les empreses”. Sectors com el químic, l’agroalimentari, l’automobilístic, l’ecosistema d’start-ups i el turisme són els tractors de l’economia i els que augura que tiraran endavant, malgrat els canvis que hagin de fer cadascun d’ells, en els quals hi haurà empreses que ho faran millor i pitjor en tots els sectors.

En un altre sentit, Joan B. Casas creu que la Covid-19 ha comportat una cosa bona, i és que ara més que mai les empreses han de fer una reflexió per conèixer-se a si mateixes: “Quins elements forts he demostrat que tenia? Què havia d’haver fet i no vaig fer? Què vaig fer i què vaig fer malament?, etc.”. I aprofitar el moment per idear projectes de digitalització, formació o economia verda per aprofitar els fons europeus.

Clústers

Casas creu que les empreses han d’estrènyer aliances amb clients i proveïdors per incrementar la competitivitat. Unes aliances que també s’haurien de generar entre empreses i preveure l’opció dels clústers, on es concentra l’activitat i permeten una producció competitiva. “El futur implica aquest tipus d’aliances i l’existència de nombrosos clústers a l’economia catalana ho facilita. En aquests casos hi ha una vinculació molt directa, la qual cosa no vol dir que no competeixin”, afegeix.

Sobre JoanB. Casas Actualment és el president de la Fundació 1859 Caixa Sabadell. És doctor en Economia i ha estat professor de la UAB; també degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya i és soci fundador del despatx d’auditoria i consultoria Faura-Casas.

Comentaris
To Top