Ciutat

L’Estat posa diners per acabar el Quart Cinturó (fins a Terrassa) als seus pressupostos

Hi haurà Quart Cinturó però caldrà esperar perquè arribi a Sabadell. El projecte de pressupostos de l’Estat per al 2021 preveu 13,8 milions d’euros per acabar la B-40 entre Abrera i Terrassa. Pel que fa al tram de carretera fins a Granollers per Sabadell, només es reserva una partida de 124.900 euros per fer un estudi informatiu, que ja estava prevista en els comptes del 2020. Fa cinquanta anys que els sectors empresarials vallesans reclamen aquest eix viari, i encara no hi ha un calendari per connectar les tres capitals dels Vallesos, el gruix principal de la infraestructura. Els alcaldes de Terrassa, Jordi Ballart, i de Sabadell, Marta Farrés, van acordar el 2019 fer un front comú davant l’Estat per unir les dues ciutats amb la B-40.

La partida als pressupostos de l’any vinent és l’última per acabar l’obra entre el Baix Llobregat i el Vallès, segons les previsions del ministeri. Queda pendent un 6,3% de la inversió que hauria de ser suficient per canviar la maquinària d’obra per als cotxes. Els pressupostos també preveuen culminar l’enllaç entre l’AP-7 i l’A-2 a l’alçada de Castellbisbal. S’hi destinaran 6,4 milions d’euros. Segons les previsions, les dues connexions entre el Vallès i el Baix Llobregat estaran acabades el 2022. En termes absoluts, la inversió del Ministeri de Transports en carreteres a la comarca baixa un 38,7% respecte als pressupostos d’aquest any. Es passa de 33,7 milions (2020) a 20,8 milions d’euros (2021).

El Quart Cinturó, la gran infraestructura viària pendent al Vallès / Ó.E.

On són les noves parades de tren?

Els pressupostos del 2021 preveuen 246 milions d’euros per a inversions d’Adif a la xarxa de Rodalies de Catalunya. Dins d’aquest paquet, també s’inclouen algunes actuacions al Vallès, com el projecte per soterrar les vies a Montcada i Reixac –molt reivindicat des del municipi– i millores a les estacions de Santa Perpètua i Cerdanyola Universitat. Així i tot, no figura cap nova estació ni a la comarca, ni a la ciutat.

És el cas dels intercanviadors entre les línies S1 (Terrassa) i S2 (Sabadell) d’FGC amb la línia R8 de Rodalies, que es queden fora dels comptes. El diputat del PSC i ponent a la comissió de Transports del Congrés, el sabadellenc Paco Aranda, assegura que abans de construir les estacions cal un conveni entre l’Estat i la Generalitat. Tampoc es considera prioritari l’enllaç R4-R8 a l’alçada de Santa Perpètua –pel seu cost econòmic elevat– i no hi ha notícies de la nova estació de Can Llong, que està pendent d’estudi en el Pla de Rodalies de Catalunya. “No està redactat als pressupostos però ho batallarem fins al final”, assegura el diputat de Catalunya en Comú-Podem, Joan Mena.

MAPA: Recull d’infraestructures pendents al Vallès per part de les administracions estatal i autonòmica

L’Aeroport de Sabadell, operat per Aena, tindrà una partida reservada en els pressupostos de l’Estat de 600.000 euros, que es destinaran a millores de l’equipament. Al marge d’avions, vies, catenàries i carreteres –les actuacions principals–, l’Estat també destinarà 15,3 milions d’euros al Sincrotró Alba, que guanyarà un nou laboratori de la llum. Encara a Sant Cugat, es reserven 1,5 milions d’euros per a unes obres de reforma al Centre d’Alt Rendiment Esportiu (CAR).

“Estem infrafinançats”

El PSC, Podem i els comuns, els partits que integren el govern espanyol, coincideixen a valorar positivament les inversions a la comarca. Mentre Aranda i Mena destaquen la inversió important a Rodalies en l’àmbit català, la majoria d’entitats i partits polítics sabadellencs veuen els pressupostos com “continuistes” i “insuficients” per a la ciutat i la comarca, i hi troben a faltar més inversió en transport públic. “Si el Vallès fos una comunitat autònoma, seria la setena d’Espanya, com l’Aragó. I no s’inverteix ni la meitat que a l’Aragó”, lamenta Manel Larrosa (Fem Vallès), que considera que es pateix un “infrafinançament crònic”. “Any rere any, som els grans oblidats”, argumenta en la mateixa línia Lourdes Ciuró (Junts), que –com Adrián Hernández (Cs)– troba a faltar les estacions de Rodalies de Can Llong i del Taulí.

La falta de millores a la xarxa de tren és el gran reclam des de Sabadell. “Per al transport privat, fan el Quart Cinturó; per al transport públic, la inversió és zero euros”, assegura el president d’ERC, Santi Valls. “Hi ha un greuge en matèria d’inversió ferroviària. No podem esperar res de l’Estat”, conclou Nani Valero (Crida). “Es prefereix inaugurar la B-40 que pressupostar dos intercanviadors de tren”, contraposa Joan Carles Sallas, de l’Adenc, que coincideix amb Marc Taulats (Plataforma del Transport Públic): “Els diners van a les carreteres”.

Comentaris
To Top