Publicitat
OBITUARIS

Maria Salvo, (1920-2020)

[Per David Serrano Blanquer, professor de l’Escola Pia Sabadell i l’URL]

La Maria Salvo (1920-2020) va néixer a Sabadell, concretament en una habitació d’una caseta al bell mig del Parc Catalunya. La seva mare treballava a Casa Guillermo fins que, quan la Maria tenia 7 anys, es van traslladar al barri de les Corts de Barcelona, on feia de portera.

La Maria tenia una mirada tendra i propera, però alhora mostrava, amb els seus moviments i inflexions de veu, un caràcter forjat a força de lluita i una gran capacitat de resistència a la injustícia i la repressió.

El 1935 va ingressar a les JSUC i ja durant la guerra estava afiliada a la UGT i va treballar en un taller de roba col·lectivitzat. El 1938 la trobarem dirigint la secretaria de propaganda del comitè de Barcelona de les JSUC. Amb la desfeta de la guerra, marxa a l’exili i passarà per dos camps de concentració a la Bretanya. El novembre del 1939 és lliurada a la Guàrdia Civil de la frontera d’Euskadi. A partir del 1941 la trobarem a la presó de les Corts, on és sotmesa a una tortura tan deshumanitzadora i brutal que no li permetrà mai ser mare. El dia que em va descriure el tipus de tortura demostrava que, malgrat tot, la seva integritat moral esdevenia més important que les seqüeles personals que li va deixar aquell horror. Dos anys més tard és traslladada a la presó de Saragossa i finalment a Las Ventas de Madrid. Allà va ser jutjada i condemnada finalment a 30 anys de presó, i així es convertirà en una de les dones antifeixistes que més anys es passarà en presons franquistes. La condemna la passarà sobretot a la presó de Segòvia.

Un cop recuperada la democràcia serà una de les fundadores i ànimes del grup de Dones del 36, que es dedicarà a una immensa tasca divulgativa i pedagògica de defensa del rol femení compromès amb les llibertats durant la República i el franquisme.

Una dona amb un cor immens, una fortalesa enorme malgrat la seva aparent fragilitat i amb una capacitat de treball i resistència que són model per a la majoria de joves que l’han escoltada durant tots aquests anys de reivindicació col·lectiva d’una manera d’entendre el món i la democràcia, oberta, inclusiva i lluitadora.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top