CASTELLAR

Avek, un avet de Nadal de fusta sostenible i amb segell castellarenc

És de fusta, ecològic i una forma original de vestir de Nadal el saló de casa. Aquest any, els castellarencs Jordi Sanchis, Clara Martí i Pep Martí han impulsat el projecte Avek, un avet de fusta que és respectuós amb el medi ambient elaborat amb fusta que prové de boscos que practiquen la silvicultura sostenible, una gestió del bosc que vetlla per no sobreexplotar el medi. L’avet de fusta fa un metre per un metre d’alçada i els seus llistons es poden ubicar al gust de cadascú fins a crear la forma definitiva, que després s’ha de fixar.

Segons afirmen els seus impulsors, el muntatge és senzill com també ho és el seu emmagatzematge en una caixa també feta a mà. “L’avet es plega completament i es pot utilitzar durant tota la vida sense que es faci malbé, si es cuida”, assegura Clara Martí. El seu preu és de 75 euros i inclou la capsa, l’arbre i el transport, malgrat que només es distribueix de forma gratuïta per l’àrea metropolitana de Barcelona i el Vallès Occidental. El nom d’Avek és una combinació d’avet i d’oikos, casa en grec.

CEDIDA

Els impulsors de l’arbre sostenible insisteixen que és un objecte personalitzat. “És fet a mà, peça per peça i nosaltres mateixos ens encarreguem de transportar-los perquè sigui un servei personalitzat”, assegura Martí. En aquest sentit, es fabriquen sota comanda. “No som una fàbrica, si volem impulsar el concepte de sostenibilitat, no podem malbaratar material si després no arribarà a tenir cap utilitat”, explica Martí. Així, les entregues es faran el 7 de desembre i el 17 del mateix mes.

En família

Clara Martí és educadora social. Jordi Sanchis és fuster i Pep Martí, dissenyador. Des de fa anys, tenen un arbre de fusta i el 2020 els ha impulsat a patentar la idea: “Sempre ens ha agradat aquest arbre, té molts avantatges, no embruta i és còmode”, afirmen. I ha estat aquest any quan han decidit fer realitat el seu projecte. En un any “de canvis, hem après la importància de la creativitat”, exposa Martí. “Té una part molt manual”, afegeix.

En aquest sentit, asseguren que l’arbre es pot decorar al gust de cadascú: es pot pintar o envernissar, incloure boles decoratives de Nadal o qualsevol altre element. Cada client en té un de propi, que inclou una numeració única. Cada Avek implica quatre hores de feina. I “molta passió al darrere”.

Comentaris
To Top