Publicitat
Oci i cultura

'Stop-motion', l'art de donar vida foto a foto

Repassem amb Arnau Gòdia què és l'animació i mirem algunes dels seus projectes

L'Arnau Gòdia és un animador 'stop-motion' sabadellenc. Però segurament aquest concepte no és conegut per molta gent. Així que primer de tot:

QUÈ ÉS L'ANIMACIÓ 'STOP-MOTION'?

L’animació 'stop-motion' és aquella tècnica d’animació que aconsegueix crear la il·lusió de moviment a partir de moure diferents personatges i escenaris i fer-ne una foto cada vegada, creant com a resultat final la sensació que allò s’està movent de veritat. A partir de la ràpida consecució dels fotogrames es crea la sensació que el moviment és real i l'objecte es mou sol. Tot i que a l’inici tots els dibuixos animats utilitzaven aquesta tècnica, amb l’aparició dels ordinadors cada vegada és menys comú, tot i això, encara hi ha molts estudis i directors que utilitzen aquesta tècnica. 'Chicken Run, evasió a la granja', 'Wallace i Gròmit', o 'Malson abans de Nadal' són alguns exemples dels centenars de pel·lícules actuals que han utilitzat aquesta tècnica.

QUIN ÉS EL PROCÉS A SEGUIR PER UNA ANIMACIÓ 'STOP-MOTION'?

El procés no és senzill. Primer de tot, s'ha de fer el guió, com a qualsevol altre projecte. Però després arriba la part més manual: Dissenyar personatges, crear els seus ninots, pensar els escenaris i crearlos, i per acabar, fer les fotos per cada fotograma per aconseguir el resultat. A banda, un cop fetes les fotos també toca la post-producció. En aquest procés toca el retoc de color, llum, etc. I també passar pel 'photoshop' i eliminar aquelles coses que sobren en la imatge, com podria ser aquelles parts que aguanten els ninots o imperfeccions que es poden veure a les fotografies. L'Arnau Gòdia mostra alguns dels seus processos per crear les seves animacions.

QUINA DIFERÈNCIA HI HA ENTRE L'ANIMACIÓ 'STOP-MOTION' I LA GENERADA PER ORDINADOR?

Doncs tal com ens ens explica Arnau Gòdia el canvi és bàsicament visual. Tot i que és més difícil animar en stop-motion els resultats són impactants, com explica Gòdia:

"El que fa especial l’animació stop-motion és que sigui física. Que existeixi en el món real. Al que em refereixo és que té una manera de jugar amb les textures i un estil a la imatge que és molt especial. Per sort, de moment encara no es pot aconseguir ni per ordinador ni en cap altra tècnica d’animació. Crec que de moment aconsegueix un encant únic".

A continuació, tenim algunes mostres de les animacions 'stop-motion' creades per l'Arnau Gòdia.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top