Publicitat
Diners

El rostre de l’atur: dona, més de 45 i estudis bàsics

Atur a Sabadell (2005 - actualitat) La ciutat se situa en els mínims d’atur dels darrers deu anys, tot i que encara és d’hora per parlar de nivells precrisi / GENERALITAT DE CATALUNYA

Sabadell acomiada el 2018 amb la xifra d’atur més baixa de la dècada. Tot i la bona dada que deixa el tancament de l’any, 12.504 sabadellencs segueixen sense feina. L’estadística del Servei d’Ocupació de Catalunya permet construir un patró de l’aturat mitjà sabadellenc: són més dones que homes, fonamentalment de més de 45 anys, vinculats al sector serveis i amb estudis bàsics.

Pràcticament la meitat dels desocupats (43,3%) fa més d’un any que són a les llistes de les oficines de treball. Són els aturats de llarga durada, l’altra cara d’un fenomen que té en alerta les entitats del tercer sector: la pobresa crònica.

Qui és qui a l’atur?

L’atur colpeja persones de tots els sexes, les edats, nivells d’estudis i sectors, però hi ha col·lectius que en surten especialment perjudicats. En primer terme s’aprecien diferències de gènere: hi ha més dones desocupades (7.183) que no pas homes (5.321).

Així mateix, de les dades d’Ocupació es pot extreure que les persones de més de 45 anys són les que més dificultats tenen per reincorporar-se al mercat laboral, fins i tot més que els joves. Més de la meitat (54,4%) dels aturats sobrepassen la quarantena, i són amb escreix el grup més important de desocupats.

Els estudis són clau

Sovint es diu que tenir estudis superiors no és garantia de trobar feina. Les xifres mostren que no és del tot així: vuit de cada deu desocupats compten només estudis bàsics –educació general o bé estudis secundaris–. Són 8.282 persones que fonamentalment havien treballat anteriorment pels sectors de la construcció i els serveis.

Precisament d’aquest últim sector és d’on provenen la majoria de persones sense feina. Són els casos dels extreballadors de botigues (1.218 persones), antic personal de la neteja (1.202) o els abans assalariats de la restauració (520). Més enllà del sector terciari, el grup més nombrós de tots són expeons de la indústria manufacturera (1.683 persones).

Més d’un any a l’atur

Les entitats adverteixen dels problemes socials i econòmics derivats de perllongar una situació d’atur durant més d’un any. És un fenomen creixent que afecta especialment dones i persones de més de 45 anys. Un 82,9% de les persones que fa més de dos anys que estan sense feina, és a dir, dels aturats de molt llarg termini, formen part d’aquest grup.

La xifra de desembre no ha estat la més positiva del conjunt anual: el millor mes de l’any va ser el juliol –12.333 aturats– mentre que el pic més alt es va produir al març, amb 13.243 persones desocupades

La millor xifra en una dècada

Tot i que són encara molts els que segueixen a l’atur, la realitat indica que cada cop són menys. El nombre de desocupats ha caigut un 6,77% en un any, de 13.413 a 12.504 aturats. D’aquesta manera, la ciutat tanca sis anys consecutius de davallades i se situa ja en els nivells de l’inici de la crisi econòmica.

El desembre acostuma a ser un mes de xifres positives, especialment per la incidència de la campanya de Nadal i la imminent temporada de rebaixes, que impulsa l’ocupació en el sector serveis. De fet, no es registrava una xifra tan baixa a Sabadell des del desembre del 2007. Sabadell, però, segueix amb una taxa d’atur superior (12,32%) a les del Vallès Occidental (11,22%) i de Catalunya (10,53%).

Publicitat
Comentaris
To Top