Ciutat

Perruqueries i centres d’estètica obren entre dubtes i protocols “molt estrictes”

Una perruqueria de Sabadell durant el primer dia d'obertura mitjançant cita prèvia / LLUÍS FRANCO
Una perruqueria de Sabadell durant el primer dia d'obertura mitjançant cita prèvia / LLUÍS FRANCO

Ahir van passar-se tot el dia pendents del BOE. Que podrien obrir pròximament, ho tenien clar. Però com i quan era encara un dubte que només el butlletí de l’Estat podia resoldre. Davant la llum verda per obrir en la fase 0 del desconfinament, adoptant les pertinents mesures de distància i seguretat, no tots els establiments han pogut fer-ho. Per manca del material de protecció, per poc marge de temps o, directament, perquè encara no els hi resulta rentable.

Els establiments que presten serveis de perruqueria, centres d’estètica o fisioteràpia ja funcionaven amb cita prèvia, però no poden mantenir els dos metres de seguretat. Per això, han d’adoptar mesures complementàries: dotar-se d’un equip de protecció individual i disposar de materials d’un sol ús.

Llistes d’espera

“Hem de garantir unes mesures molt estrictes però necessàries”, explica la perruquera Elisabeth Jiménez. En el seu cas, encara no ha pogut obrir, es troba a l’espera de rebre la comanda de mascaretes. “Hem d’oferir-ne també als clients que no en portin”. Ella esperarà a demà per obrir les seves portes, mentrestant, aprofita per netejar a fons el seu saló. Obrirà amb mesures de seguretat com peücs i bates reutilitzables i aïllament dels objectes personals dels clients. “He habilitat un cub hermètic per guardar bolsos i jaquetes de clients”, explica. El que no farà és prohibir l’ús del lavabo. Però sí netejar i desinfectar després de cada ús. Malgrat la situació d’excepcionalitat, el seu mòbil ja treu fum, té llista d’espera de més d’una setmana.

Una treballadora del saló d’estètica Mímate fa les ungles a una clienta / LLUÍS FRANCO

Hi coincideixen la perruquera Ana Padilla i el barber Juan Bersabé. “El servei serà molt diferent, el tracte poper amb el client, que és una de les nostres màximes, serà molt difícil”, explica Juan, de Bersabé Barbiere. Des de la perruqueria Ana afegeixen que “cal aïllar el client”. I Padilla, amb la sala d’espera precintada, ho farà amb bates d’un sol ús. Ells sí que han pogut obrir, amb un allau de demanda però una reducció d’aforament que els impedirà treballar com ho feien abans.

Preveure a dies vista

En tot cas, aquests establiments han pogut preveure el que havien de comprar, però no va ser fins ahir a la tarda que es va concretar. “Encara hi ha massa dubtes per resoldre”, coincideixen els professionals. Des del centre d’estètica Mímate destaquen que els mateixos proveïdors van oferir els materials de protecció, molt abans que es publiqués, ahir, el protocol al BOE. En aquest sentit, Esmeralda Benítez, propietària del centre, va comprar els productes “a cegues”, però amb prou antelació per poder obrir aixecar avui la persiana. I la resposta ha estat positiva: “Hem començat molt fort”, explica satisfeta.

En el cas de la fisioterapeuta Nani López, encara no ha pogut obrir al públic el seu negoci per manca d’EPIs. En uns dies preveu rebre una màquina d’ozó per sanar l’ambient. De moment, es manté al marge, “a l’espera de què passa”, explica.

Mesures que encareixen el servei

Dotar-se de tot el material de protecció ha suposat una inversió entre 200 i 500 euros als centres consultats. Una inversió que, previsiblement no recuperaran. És per això que encara centres han decidit no obrir. “Jo puc fer-ho perquè treballo jo sola, però si tingués treballadors al meu càrrec ni m’ho plantejaria”, exposa Jiménez, que només preveu cobrir despeses. Les mesures de seguretat i protecció han encarit cada servei uns cinc euros, preveuen. És per això que alguns salons incrementaran les seves tarifes, adaptant-se a la nova realitat. D’altres, ho asumiran com una despesa més. O, com el cas d’Elisabet Jiménez, hi haurà centres que compartiran el nou cost amb el client: 70% els petits autònoms i un 30% el client.

Comentaris
To Top