Publicitat
Diners

Els empresaris de Sabadell consideren “insuficient” la pròrroga dels ERTOs

Un establiment de la Rambla tancat / D.S.

Els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) de força major s’han desvinculat de l’estat d’alarma i s’han prorrogat fins al 30 de juny. Aquesta és la principal mesura inclosa en el reial decret que va aprovar dimarts passat el Consell de Ministres. Aquesta modificació s’ha dut a terme després d’un acord que es va prendre divendres passat entre el govern de l’Estat i diferents entitats patronals i sindicats. Malgrat aquest pacte, les organitzacions empresarials de Sabadell han qualificat d’“insuficient” aquesta pròrroga i han criticat la “improvisació” un cop més de l’executiu estatal.

A banda de l’ampliació dels ERTOs per força major derivada per la Covid-19 fins al 30 de juny, el reial decret inclou una altra novetat. Es tracta dels ERTOs per força major parcial, amb el qual les empreses podran anar incorporant els treballadors de forma progressiva “en la mesura necessària per al desenvolupament de l’activitat”. La presidenta del CIESC i del Centre Metal·lúrgic, Alícia Bosch, ha qualificat “d’insuficient” i “desajustades a la realitat” aquestes mesures. “Hauríem de ser més flexibles i anar més enllà, deixar el tope a finals d’any”, ha assenyalat Bosch, que ha afegit: “Hem de partir de la base que les empreses no tenen en el seu ADN acomiadar les persones. Per assegurar els equips humans, cal assegurar la viabilitat de les empreses”.

En la mateixa línia, la presidenta del Gremi de Fabricants, Rosvi Moix, ha recordat que el juliol les empreses no començaran a treballar al 100% i, per tant, proposa allargar la pròrroga fins a finals d’any. “Fins al juny és insuficient, perquè l’empresa el que vol és salvar llocs de treball”.

El president de la Cambra de Comerç de Sabadell, Ramon Alberich, ha assenyalat que són mesures “improvisades i inadequades per la forma com ho han fet”. Alberich ha criticat que aquestes normes es facin “a cop de reial decret i nocturnitat”. A més, recorda que la desvinculació dels ERTOs per força major de l’estat d’alarma deixa en un estat de “desavantatge econòmic” les empreses que van demanar ERTOs per causes organitzatives. “Aquest acord és insuficient, parcial i perjudicial”, ha conclòs Alberich.

Descomptes en la Seguretat Social

Una altra de les novetats són les exoneracions. En concret, per a les empreses de menys de 50 treballadors hi haurà una exempció de cotització del 85% en les cotitzacions meritades el maig i del 70% a les del juny per als empleats que retornin a l’activitat. Per als que continuïn suspesos, hi haurà una exoneració del 60% a les meritades el maig i del 45% les del juny. Per a les empreses de més de 50 empleats, la bonificació serà del 60% el maig i del 45% el juny per als que es reincorporin. Als que encara estiguin suspesos, la rebaixa serà del 45% el maig i del 30% el juny.

Les companyies que tinguin el seu domicili en paradisos fiscals no es podran acollir a aquests ERTOs. A més, les que hagin aplicat aquesta mesura no podran repartir dividends, excepte si s’abona prèviament l’import de l’exoneració.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top