Diners

Aposta per replicar l’FP basca amb un centre pilot

La intervenció d’Iñaki Mujica va aplegar un centenar de persones a la Cambra de Comerç de Sabadell / CEDIDA

Crear un centre pilot per impulsar la formació professional (FP) al Vallès Occidental. Aquesta va ser la proposta que va fer Iñaki Mujika, el director executiu de Tknika –el centre d’investigació i innovació de Formació Professional del País Basc– al cicle Diàlegs d’Economia del Consell d’Economia Productiva (CEP), que es va celebrar ahir a la Cambra de Comerç de Sabadell.

En el marc d’aquesta intervenció, el CEP –integrat per la Cambra de Comerç, el Consell Intersectorial d’Empresaris (CIESC) i Pimec– va denunciar que la formació professional és una assignatura pendent a Catalunya. Si més no, la llei d’FP és del 2015 i encara està pendent de desplegament en espera de la creació de l’Agència de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya, que ha de regular beques i ajudes, i el disseny del pla de formació. “L’oferta de l’FP vallesana no està ni gestionada ni planificada des d’una visió integral de conjunt que abasti tot el territori de manera coherent i raonada”, va afirmar ahir l’organisme empresarial. Això fa que trobar personal qualificat per cobrir les ofertes de feina sigui un problema. “Es fa necessària la posada en marxa d’un pla estratègic de l’FP com a element de millora de la qualificació professional de la població i de la competitivitat de les empreses”, va reclamar el CEP.

Davant d’aquesta situació, els empresaris aposten per elaborar una proposta integral d’organització de l’FP en el Vallès. Per això Mujika va anar més enllà i els va proposar que comencin amb una “experiència pilot” seguint el model basc de Tknika, amb la participació inicialment de 4 o 5 centres. “Ha de tenir èxit perquè repercuteixi a les empreses i perquè altres centres ho vegin i vulguin replicar-ho en xarxa”, va explicar el director executiu de Tknika. Fins i tot, es va oferir a col·laborar-hi. Tot i això, va advertir que aquest impuls requereix temps i inversions en personal i equipament.

L’interès del centenar d’assistents en aquesta conferència era saber com es podia replicar el model basc d’FP, reconegut internacionalment, al Vallès. Una de les claus que va explicar Mujika va ser la creació d’una viceconselleria de la formació professional, al mateix nivell que l’àrea d’universitats. L’altre tret diferencial és la setantena de centres integrats, on es troben els joves que estudien FP, els cursos per a desocupats i els treballadors que fan formació contínua. Això fa que la formació professional estigui al mateix nivell que la universitat. A més, Tknika fa vigilància dels casos d’innovació que desenvolupen en empreses, universitat i centres tecnològics, i transferir-los a tots els professors d’FP, que desenvolupen durant dos o tres anys els projectes.

En defensa de l’FP catalana

Sònia Mora, tècnica de la Direcció General d’FP de la Generalitat, va voler “trencar una llança” a favor del sistema català assegurant que ja estan en marxa molts programes. “Ens falta màrqueting perquè es conegui més”, va dir. Adrià Trujillo, assessor tècnic del Consell Català de l’FP, va assegurar que l’Agència de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya estarà creada a l’estiu.

Els escolars s’acosten a l’ofici de fuster

Alumnes de 5è de primària de l’Escola Sant Julià han conegut de primera mà el món de la fusta. Els escolars van participar dimarts i ahir dimecres en l’activitat La fusta i les noves tecnologies aplicades a l’ofici de fuster, que està impulsada pel Gremi de la Fusta de Sabadell i Comarca i l’Institut Escola Industrial. La iniciativa, que forma part del programa municipal Ciutat i Escola i s’emmarca dins la Setmana de la Fusta de Catalunya, té com a objectiu acostar els nens i nenes a la fusta i als seus processos, des del bosc, passant per la fàbrica i fins a arribar als mobles i eines que tots utilitzem cada dia. L’activitat, que va dur a terme a l’Institut Escola Industrial, va fer dues sessions, una per a cada classe. Cada sessió va constar de diverses accions en què els alumnes van construir un joc de dòmino de fusta que posteriorment se’l van poder emportar a l’escola.

Comentaris
To Top