Ciutat

Un sabadellenc va patir els abusos sexuals del germà Andreu Soler de Montserrat

El diari Ara publicava aquest dissabte la història del Ricard Zamora, un sabadellenc que va ser víctima dels abusos sexuals del germà Andreu Soler

Pla general de l'Abadia de Montserrat / ACN

La setmana passada, El Periódico de Catalunya i el País publicaven la història de Miguel Hurtado, un exescolta dels Nois de Servei de Montserrat que va patir abusos sexuals per part del germà Andreu Soler, entre 1998 i l’any 2000. Aquest cap de setmana, el Diari Ara va publicar la història del Ricard Zamora, un sabadellenc que també va ser víctima d’aquests abusos l’any 1978.

Segons explica Zamora a l’Ara, els fets es van produir en una estada al Monestir de Montserrat quan tenia 15 o 16 anys. En aquell moment, per tal de distanciar-se d’una adolescència convulsa, el seu pare i el seu germà gran el van deixar uns dies a càrrec de Soler, després que un amic de la família els hi recomanés. Zamora rememora que a la primera nit que va estar al Monestir, el germà Soler va entrar al seu llit i el va començar a tocar els genitals.

Segons explica a l’Ara, mentre el tocava, Soler li anava fent “pedagogia” de com havia de masturbar-se. Aquest fet va durar uns minuts perquè quan Zamora el va frenar, Soler va marxar de l’habitació. Aquella mateixa nit, la víctima va fugir del Monestir a peu i en arribar a Monistrol va agafar un transport fins a casa seva al barri de la Creu Alta.

Coneixement del cas

En arribar, va explicar els fets al seu pare i al seu germà. Tant el Ricard com el seu germà, el Josep Maria, no tenien constància de si el cas s’havia denunciat a l’Abadia de Montserrat, ja que la gestió del cas li van deixar al seu pare, que era un home amb forts conviccions religioses i en aquell moment els hi va assegurar que el tema estava “superat”.

Però un amic de la família que coneixia el cas i al germà Soler, assegurava que va marxar a Montserrat a demanar-li explicacions al religiós. Aquest ho va negar. Aquest mateix amic va exposar el cas al Pare Sebastià Bardolet. La font consultada per l’Ara, també explica que el pare de Zamora havia parlat amb el mossèn Joan Nonell de la Puríssima, i que aquest sí que ho havia posat en coneixement de l’Abat Cassià Just.

L’Abadia de Montserrat va explicar a l’Ara que desconeixien el cas, i que les persones que ho van viure ja estan mortes, i en el cas de Bardolet, que actualment té 85 anys, té problemes de memòria. Soler va ser responsable del grup d’escolta des de 1959 fins l’any 2000, quan Hurtado va posar en coneixement de l’abadia els abusos patits. Soler va ser apartat en aquell moment al monestir del Miracle, on va morir al 2008.

Publicitat
Comentaris
To Top