Oci i cultura

Pere Cardona treu a la llum les històries inèdites del desembarcament de Normandia

El co-autor de 'Lo que nunca te han contado del Día D', Pere Cardona / ÓSCAR ESPINOSA

Tothom qui hagi vist Salvem el soldat Ryan coneix la història de com el capità John H. Miller va creuar el front alemany per rescatar un paracaigudista perdut. Pocs, però, saben que el personatge està inspirat en un sacerdot, Francis L. Sampson. A les seves memòries, el capellà recull la seva trobada a Normandia amb un jove soldat de Nova York, Fritz Niland, que havia perdut els seus dos germans a la batalla.

El relat de Sampson va inspirar el film, però encara té més anècdotes: “practicant a llançar-se amb paracaigudes des de 40 metres, no se li va obrir i va semblar que s’esclafava contra el terra… però no li va passar res!”, explica l’escriptor i divulgador històric sabadellenc Pere Cardona.

El del mossèn miraculós és un dels relats inclosos al llibre Lo que nunca te han contado del Día D, escrit a quatre mans entre Cardona i el periodista Manuel P. Villatoro, i editat per Principal. “Sempre s’ha explicat el Desembarcament de Normandia des del punt de vista de la narrativa oficial, però a nosaltres ens interessen les històries petites, les biografies individuals”, apunta Cardona.

Publicitat

Els autors de 'Lo que nunca te han contado del Día D', Pere Cardona i Manuel P. Villatoro / CEDIDA

El projecte entre els dos apassionats de la història va néixer arran d’un viatge junts a Normandia. “És el llibre més profund que he escrit”, destaca Cardona, que defensa la Història com una manera d’aprendre del passat per no repetir els mateixos errors al futur. “La història és cíclica, i és important aprendre la lliçó… una mica com Regreso al futuro!”, riu.

Al llibre parla de vides com la del paracaigudista que va quedar 10 hores penjat d’un arbre, o la del noi de Lleida que lluitava amb els alemanys i va ser capturat pels Aliats. “Els relats petits poden enganxar a molta més gent que una Història explicada de forma acadèmica i farragosa”, destaca el co-autor. Aquest és el seu tercer llibre: va escriure dos amb Laureano Clavero, El diario de Peter Brill i Segunda Guerra Mundial. 10 historias apasionantes.

Tot i això, el seu projecte principal és un blog -Historias de la Segunda Guerra Mundial- on posa en pràctica la seva filosofia. “Des que vaig començar, fa vint anys, he tret unes 800 històries… però encara en tinc més de 2.000 pendents de publicar!”, assegura.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top