FESTA MAJOR

“Ja torna l’estil Bustos. Li agrada molt figurar”

L'inici del ritual amb el Borró dirigint-se als sabadellencs / LLUÍS FRANCO

Com era d’esperar l’alcaldessa  Marta Farrés ha centrat bona part dels versos satírics del Ball de Diables, coneguts com a Versots, i que s’han celebrat aquest dissabte vespre a la plaça Sant Roc. Els Versots, ho diuen ells mateixos “no es deixen res el pap, parlem clar i sense embuts”.

El primer diable a parlar s’ha referit a l’alcaldessa, dient que “després d’anys de democràcia, sembla tota una deessa i això no em fa gens de gràcia”. També s’ha referit al pacte amb Podem. “Volen fer molta neteja, Fóra díscols, no fotem. Si és que els tenen molta enveja”. El tema Farrés-cas Mercuri, ha estat un altre també present: “No sabem si està pringada. Amb la merda del Mercuri. Però si en surt ben esquitxada que un bon Fairy es procuri”. I després de criticar l’increment de sou que s’han aplicat el nou govern local, han afegit “Comença fent-se fotos. Amb tothom arreu on va. Ja torna l’estil Bustos. Li agrada molt figurar”.

Els Versots també han fet referència a les càmeres de vigilància que està previst instal·lin a Can Deu “Que en posin a Can Puiggener. Els veïns n’estan, ben tips. Veuran les rates pel carrer i no només a les nits”.

Cada any, el Ball de Diables, aprofita l’ocasió per reivindicar quelcom. Aquest any han parlat a favor de la Cultura Popular i d’una seu per algunes colles de la cultura popular de la ciutat “Volem ser solidaris amb els Diables al costat. No ho veureu als diaris però no poden assajar”. I la reivindicació ha vingut acompanyada d’una proposta- “Potser a l’Estruch hi caben. Allà de tot s’hi pot fer, ballen toques i canten però artista s’ha de ser”.

No han estalviat crítiques contra la sentència de la manada, i en l’àmbit internacional, el conflicte entre el govern italià i espanyol amb l’Open Arms, ha surtit a relluïr “A Itàlia el cabró Salvini i el Sánchez des d’aquí, els rescats varen prohibir deixant-los al mar morir”. “Fugen de governs corruptes, de guerres interessades. Els venem armes sense dubtes i les dones violades”.

Els partits catalans també han sortit malparats dels versots tradicionals, “Els partits estan dividits, no es volen posar d’acord, i nosaltres emmudits no podem perdre el nord”. També s’han referit al procés i la situació actual que es viu a Catalunya, i els presos polítics han estat presents en els versos satírics en forma de crítica a la justícia espanyola “Quatre mesos de farsa. Amb jutges i fiscals pagats. Pel puto govern d’Espanya. Que ens vol ben ofegats”.

Els Versots són el punt final de la Cercavila de Festa Major que aplega totes les colles de cultura popular de la ciutat i totes les colles de foc. Amb una plaça plena de gom a gom, que aplaudia cada vers i celebrava cada frase contundent, el Ball de Diables ha començat amb el ritual de la lluita entre el Mal, representat per les figures dels diables i diablesses, i el bé, que interpreten dos infants com a arcàngel Sant Miquel i Sant Gabriel. Finalment, i com sol passar a la vida real, i malgratla intensitat de les forces celestials, guanya el mal.

Comentaris
To Top