Ciutat

Sabadell necessita pistoles Taser?

La incorporació de les armes elèctriques obre un debat sobre la necessitat d’aquests elements de defensa

La Policia Municipal es veurà afectada per la decisió del ple de dotar de pistoles tàser al cos / LLUÍS FRANCO

“Correm un risc innecessari en algunes detencions. Hem de tenir marge per poder actuar i per això necessitem les Taser”. Les paraules d’un agent de la Policia Municipal mostren la bona rebuda de les armes elèctriques al cos sabadellenc, aprovada el dimarts passat pel ple municipal.

A partir d’ara, les situacions límit dels agents seran menys arriscades: un agressor armat i que estigui posant en risc un policia o una tercera persona es podrà reduir amb una descàrrega elèctrica de 400 volts. No caldrà el cos a cos ni que l’agent corri el risc de patir lesions greus. La protecció dels policies ha estat l’argument més repetit per a la implantació de les pistoles.

Agents, responsables policials i sindicats coincideixen. “És una eina innòcua que està més que justificada”, exposa Alberto Rubio, responsable de l’agrupació de Policies Locals de CCOO. “La Taser és millor opció que l’arma de foc o de defensa”, s’afegeix el sindicat SPL-CME. Hi ha, però, veus discrepants a l’altra banda: els possibles riscos per a la salut, el seu cost econòmic, el risc d’una mala praxi són els advertiments que fan alguns col·lectius.

Elaboració pròpia / Jennifer Waddell (D.S.)

Les Taser tenen un cost econòmic: cada pistola es pot adquirir per un preu superior als 2.000 euros. Així, la despesa estimada de la nova arma a Sabadell podria rondar els 40.000 euros, tenint en compte que el Govern només preveu dotar-la per als caps de torn: estarà reservada a 18 responsables policials que se’n faran càrrec i no tota la plantilla hi tindrà accés.

Al marge del cost econòmic que implica, una altra lectura té a veure amb la salut. En una persona sana, la càrrega elèctrica atordeix els músculs i permeten la immobilització del cos. “Perds el control sobre els teus músculs i de la teva postura”, explica el director d’Urgències de l’Hospital Parc Taulí, Gilberto Alonso, que detalla que els dards s’enganxen al cos “com si fossin un ham” i deixen una ferida que ha de treure el personal del SEM.

A banda dels efectes immediats, alguns col·lectius socials adverteixen de les conseqüències adverses en col·lectius que consideren “de risc”, com persones sota els efectes de les drogues, malalts mentals i dones embarassades. “S’apropa més a una arma de foc que no a una porra”, exposa la coordinadora d’Amnistia Internacional a Catalunya, Adriana Ribas, que adverteix de “perills” i fi ns i tot la mort. Alguns estudis així ho apunten: als Estats Units, l’agència Reuters ha pogut comptabilitzar més de 1.000 decessos vinculats amb l’ús de les Taser des de l’any 2000.

Garantir els drets Ribas creu que no hi ha volta de full en el desplegament de les Taser, que van arribar als Mossos d’Esquadra fa un any i que ja tenen altres policies locals. Creu que ara cal posar els esforços a controlar el seu ús. “Hem de garantir que es salvaguarden els drets humans”, assegura, i proposa mesures de control i prevenció, com elaborar protocols, identificar agents, realitzar una prova pilot i fins i tot l’elaboració d’un estudi independent que avali la necessitat d’aquesta arma.

A Sabadell, l’únic informe tècnic sobre la mesura ha estat un text realitzat per l’intendent major de la Policia Municipal, Joan Antoni Quesada. El màxim responsable policial creu que els drets estaran garantits. Explica que l’accés a l’arma estarà limitat a un grup reduït i a banda, destaca que la pistola permet gravar imatges dels instants previs al seu ús per evitar abusos policials. “Hi haurà una deontologia i una formació al darrere. Els agents seran conscients que el seu mal ús pot tenir responsabilitats patrimonials o penals”, explica l’intendent, que recorda que la Taser ha de ser sempre un últim recurs.

La Policia Municipal podrà utilitzar pistoles Taser en casos límit

Publicitat
Comentaris
To Top