Ciutat

Aprovat inicialment el nou pla de protecció del patrimoni de Sabadell

Imatge d’arxiu de la nau Sallarès i Deu, protegida pel pla / LLUÍS FRANCO

El nou pla de protecció del patrimoni de Sabadell, el PEPS, s’ha fet esperar. Iniciat l’any 2017, el document ha estat aprovat inicialment aquest dilluns per la Junta de Govern Local i es votarà al ple municipal d’aquest dimarts 3 de març. Dirigit per l’arquitecte barceloní Antoni Vilanova, el nou pla augmenta el nombre d’elements protegits fins els 814 i aplica noves metodologies i tècniques per a la valoració dels béns. “Teníem la voluntat que el patrimoni de Sabadell es pogués tractar d’una manera més oberta i amb nous procediments”, ha explicat al D.S. Vilanova.

En aquest sentit, el nou pla s’ha anat consensuant durant 26 mesos amb personal tècnic de l’Ajuntament i una comissió formada per experts del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el Col·legi d’Enginyers Industrials o la Fundació Bosch i Cardellach; entre d’altres. També s’ha obert a l’escrutini de la ciutadania, a través de diverses sessions a centres cívics de la ciutat, del programa de participació Decidim Sabadell i de reunions amb entitats i representants veïnals. “El de Sabadell és un dels documents en els quals ha participat més la ciutadania”, opina el director del projecte.

Des d’un punt de vista tècnic, el PEPS també s’adapta millor als estàndards de la Generalitat de Catalunya i adopta les cinc categories de béns protegits previstos pel govern català: béns arquitectònics, arqueològics i paleontològics, socioculturals i etnològics, naturals, i ambientals i paisagístics. S’espera que un cop aprovat inicialment pel ple municipal, el PEPS rebi també el vist-i-plau dels departaments de Territori i Sostenibilitat, i de Cultura; així com d’algunes agències governamentals implicades. La previsió és que amb llum verda de la Generalitat el ple pugui aprovar el pla definitivament en uns mesos.

Sabadell prepara un nou pla de patrimoni

Comentaris
To Top