Ciutat

Les víctimes invisibles que deixa el coronavirus

Els increments anormals en la mortalitat indiquen un recompte paral·lel a l’oficial. Des del Taulí defensen que es compten totes les víctimes

/ VICTÒRIA ROVIRA

La Concepció va morir el passat 3 d’abril en una residència de Sabadell. Des de feia dies patia insuficiència respiratòria i febre –símptomes del coronavirus–, però ningú no li va fer el test. En el seu certificat de defunció, s’hi va deixar escrit “possible Covid-19” com a causa de la mort perquè res ni ningú ha pogut certificar que patís la malaltia. La falta de diagnosis i de tests ha exclòs la Concepció de l’estadística oficial de morts per la pandèmia i, com ella, un nombre indeterminat de víctimes en residències i domicilis particulars.

La fotografia més propera a Sabadell la dona l’hospital Parc Taulí, que fins ahir havia comptat 238 defuncions per coronavirus. Ara bé, des del centre hospitalari assenyalen que l’estadística respon exclusivament als ingressos hospitalaris. Tal com indiquen des de l’equip de treball de l’UPC-Trias i Pujol centrat a analitzar els casos i la mortalitat del coronavirus, fora de l’hospital “és probable que una part de la gent que hagi mort per coronavirus no se la identifiqui com a tal per la falta de tests”.

66%Quasi 7 de cada 10 morts al Taulí tenien més de 74 anys

+85%D’augment de la mortalitat en aquest grup d’edat des del 22 de març a Catalunya, respecte a les previsions

L’enterrament de la Concepció, enmig de les mesures de prevenció / VICTÒRIA ROVIRA

L’impacte real de la malaltia no es pot quantificar, però es pot intuir a partir de fonts alternatives. L’estadística del Sistema de Monitoratge de Mortalitat Diària de l’Institut de Salut Carlos III de Madrid (MOMO) fa un recompte alternatiu de la mortalitat global. Només a Catalunya, entre el 22 de març i el 8 d’abril, tal com es pot veure en el gràfic superior, s’ha experimentat un 84,9% de morts més respecte a les expectatives d’enguany –en què no es preveia la pandèmia–. En les persones de més de 74 anys, el grup més afectat per la Covid-19, s’han duplicat les estimacions de mortalitat (+96%).

Com es fa el recompte al Taulí?

A escala sabadellenca, també es pot parlar de dues realitats a l’hora de quantificar les morts, segons si és fora o dins dels hospitals. “Nosaltres sabem què passa dins de l’hospital. Si algú mor en una residència o casa no ens queda registrat”, apunta la doctora Marisa Baré, metgessa epidemiòloga i especialista en medicina preventiva. Segons assenyala, tothom que acudeix al Taulí i té símptomes de coronavirus se li fa un test abans que res. “Encara que la víctima mori a Urgències, hores després de la seva mort sabem si tenia la malaltia”, assenyala la doctora. Els tests, però, no es fan mai post-mortem. Així que molts familiars es resignen i mantenen el dubte, com la neta de la Concepció: “Ho sabem, però mai ho sabrem del cert”.

Comentaris
To Top