Publicitat
Ciutat

L’Ajuntament preveu triplicar les prestacions socials per la Covid-19

La disminució d’ingressos per ERTOs, la gent sense prestació per atur o sabadellencs que vivien de l’economia submergida són alguns dels escenaris que han fet augmentar el nombre de sol·licituds als serveis socials. L’Ajuntament de Sabadell preveu triplicar les prestacions socials derivades de la crisi sanitària. Dels 430 ajuts que s’atorgaven abans de la pandèmia, es preveuen atendre 1.400 prestacions al juny.

Davant aquesta situació, l’Ajuntament ha consignat 1,3 milions d’euros, destinats majorment a aquestes mesures de xoc adicionals, que contempla una inversió de 920.000 euros i a l’adequació de la Pista Coberta d’Atletisme, on ja s’han destinat 175.000 euros. Així ho ha explicat l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, en una roda de premsa virtual. “No ens podem permetre deixar ningú enrere”, assegura. De fet, 2.800 persones s’han adreçat durant el mes de març a serveis socials.

Més necessitats bàsiques

Durant l’últim mes, unes 300 famílies s’han acollit a aquestes prestacions socials però “és una xifra viva que va en augment”, assegura el regidor d’Acció Social i Habitatge, Eloi Cortés. El regidor apunta que les principals demandes responen a “necessitats bàsiques” com l’alimentació, però també arriben sol·licituds respecte necessitats habitacionals. “En alguns casos les ajudes seran puntuals. En altres, temporals”, sosté el regidor.

Pel que fa a les prestacions per cobrir les necessitats alimentaries,  s’hi destinen 448.000 euros. En aquest sentit, s’han passat de distribuir targetes menjador a 1.865 famílies a atendre’n 2.195. I s’han previst recursos per atendre fins a 3.235 famílies al mes de juny. Dins el programa d’àpats a domicili, es preveu un increment de fins a 250 nous usuaris, que es sumarien als 85 habituals. Això s’explicaria a causa del tancament dels centres de dia i l’aïllament d’aquestes persones dels seus familiars.

Sector social vulnerable, social, vulnerabilitat

Un home demanant caritat en ple Estat d’Alarma / VR

Per donar resposta habitacional a les persones sense llar, el passat 31 de març la Creu Roja i l’Ajuntament van posar en marxa d’un espai d’acollida temporal perquè aquestes persones hi puguin romandre durant el confinament. A aquest equipament s’hi destinen 183.500€.

D’altra banda, el consistori es planteja actuacions per impulsar el teixit industrial, comercial i cultural de la ciutat. Per paliar aquests efectes, es destinarà una part del superàvit del 2019.

El polèmic hospital temporal

L’hospital de campanya habilitat a la Pista Coberta d’Atletisme de Catalunya també ha suscitat polèmica. L’equipament temporal està dotat de 210 llits per pacients no crítics ni semicrítics però de moment roman tancat per “decisions mèdiques”. “No ho entenem, hi ha llistes d’espera dramàtiques al Taulí, l’hospital temporal pot drenar la situació a les residències, que és greu”, sosté Farrés, que posa de relleu que hi ha CAPs tancats per poder donar servei a aquest hospital. Es tracta d’una competència del departament de Salut de la Generalitat, de manera que s’està acordant amb CatSalut el retorn dels 175.000 euros que l’Ajuntament ha avançat.

En aquest sentit, des de l’administració local s’ha destinat 78.200 euros a material de protecció com EPIS o l’adquisició de productes higienitzants o de neteja.

Una part del preu de la Covid-19 a Sabadell s’integrarà en una modificació de crèdit amb càrrec al romanent líquid de tresoreria, que el govern presentarà al proper ple municipal per a la seva aprovació. Això és més d’1,17 milions. Els altres 129.000 euros sortiran del fons de contingència.

Comentaris
To Top