BARBERÀ

Xavier Garcés (Barberà): "Des dels municipis volem més llibertat per actuar"

Després d’haver-se realitzat 608 tests a Barberà del Vallès, s’hi han detectat 314 casos de coronavirus. Això significa que un 52% dels resultats han estat positius.

La taxa de contagis del municipi és de 95 casos per cada 10.000 habitants. Tanmateix, només un orientatiu 2% de la població ha pogut accedir a proves. L’alcalde del municipi, Xavier Garcés, defensa que “quan se’n facin més, l’estadística baixarà”.

Gran part d’aquests tests s’han realitzat als quatre centres geriàtrics del municipi. Precisament, és a les dues residències més grans, amb més d’un centenar d’usuaris cadascuna, on s’han detectat part dels contagis de Barberà. “En aquestes ha sigut més complicat controlar el virus, perquè hi va haver més moviment. A més, molts residents eren asimptomàtics i, com que al principi no s’hi van poder fer proves, no s’hi va poder frenar ràpidament el contagi”, explica el batlle.

Xavier Garcés, alcalde de Barberà del Vallès / CEDIDA

No s’han realitzat, però, trasllats massius de residents a altres instal·lacions, la qual cosa és interpretada com a positiva per l’alcalde: “Això vol dir que l’autoritat sanitària considera que el millor lloc on poden estar és a la mateixa residència. I em vull quedar amb aquesta sensació, pensant que han pres una decisió acurada amb professionalitat i que especifica que la gestió interna s’està fent bé”.

La situació “més crítica” va arribar a principis de Setmana Santa, quan alguns dels treballadors van contagiar-se i van haver d’estar de baixa. Ara bé, la falta de personal es va poder subvertir amb la borsa d’ocupació municipal, la del Vapor Llonch de Sabadell i amb professionals d’altres municipis.

Publicitat

A les altres dues residències, més petites, la restricció immediata de visites i de qualsevol mena d’entrada aliena a treballadors va fer efecte i es va evitar el contagi. En aquests moments, doncs, no hi ha detectat cap positiu entre els usuaris. Sobre el nombre de defuncions al municipi a causa de la pandèmia, Garcés apunta que encara no es disposen de dades: “Ens assabentem que ens ha deixat un veí, un familiar, un conegut, però no tenim informació sobre l’abast real”.

"Vam fer una reserva d'1 milió d'euros per fer front a la situació"

“Just en el moment que va començar aquesta crisi, vam fer una reserva d’1 milió d’euros per fer front a la situació. Una part molt gran d’aquests diners fomentarà plans d’ocupació per a persones vulnerables, serà per al comerç de proximitat i ajudarà la indústria”, assenyala Garcés, qui lamenta que aquesta partida pot generar problemes al consistori, ja que els ajuntaments tenen les mans lligades per gestionar la despesa: “Demanem que algú s’ho miri bé i que puguem gestionar el superàvit per poder pal·liar de la forma més ràpida possibles seqüeles”.

Per afrontar la situació, l’alcalde també demana “a Madrid i a Barcelona” més autonomia per als ajuntaments. “Volem reclamar des dels municipis més llibertat per fer coses. La normativa legal ve des de fora, nosaltres no podem revisar tributs, condonar l’IBI als comerços de Barberà”.

Denúncies cada dia

De 400 intervencions policials per desatendre l’estat d’alarma, 200 han estat sancionades. Hi ha hagut multes diàriament. “La policia hauria de ser-hi per atendre la gent gran i donar suport a les famílies. Són un recurs escàs i, desgraciadament, han d’estar fent aquestes tasques”, lamenta.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top