Vallès

La UAB reprèn l’activitat científica suspesa per la Covid-19

Dos investigadors de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la UAB treballant amb mascareta al laboratori / ACN

La UAB ha començat a recuperar l’activitat científica als laboratoris i centres de recerca que va quedar aturada a causa de la Covid-19. Coincidint amb l’entrada en vigor de la fase zero avançada en l’àmbit metropolità, la universitat ha posat en marxa una aplicació que permetrà als investigadors anar tornant a la feina de forma esglaonada.

Aquest és el cas de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina del centre, que preveu que en els propers dies puguin reincorporar-se 60 dels 180 científics que hi treballen. Aquest institut ha elaborat un pla de desconfinament propi que a banda de preveure l’ús de mascaretes o gels hidroalcohòlics, estableix limitacions d’aforament a l’interior dels laboratoris o indicacions sobre l’ús dels espais comuns.

Dos mesos i mig després que l’estat d’alarma obligués els centres de recerca a aturar la seva activitat presencial, la UAB ha començat a reprendre les investigacions científiques que es desenvolupen a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental, el de Neurociències o el de Biotecnologia i Biomedicina, entre d’altres.

Aquesta setmana la direcció del centre universitari ha posat en marxa una aplicació en línia que, segons diferents paràmetres avalua i autoritza el retorn a la feina dels investigadors. “Els responsables dels diferents centres de recerca hem elaborat una llista amb els noms dels professionals que haurien d’anar-se reincorporant perquè s’analitzi cada cas”, comenta Nerea Roher, directora de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la UAB. Alhora, apunta que els serveis mèdics del campus també supervisen aquests retorns.

La previsió és que en els propers dies 60 dels 180 investigadors que hi ha en aquest institut reprenguin la seva activitat professional. “Això suposa que hi haurà al voltant d’un parell de científics a cada laboratori”, indica Roher, que assegura que tots “tenen moltes ganes de tornar a la feina”. Roher lamenta que fins divendres no els informessin que aquesta setmana podrien començar a recuperar la normalitat. Critica que l’Estat hagi prioritzat altres sectors com el del comerç o el de la restauració i diu que ha generat molt neguit entre la comunitat científica.

Aforaments limitats als laboratoris

L’Institut de Biotecnologia i Biomedicina ha dissenyat un pla de desconfinament propi adaptat a les seves característiques i necessitats. Així, a banda de les mesures que ha establert l’àrea de prevenció laboral de la UAB, també inclou altres directrius més concretes com la limitació d’aforament als laboratoris o la forma en què es pot fer ús de les zones comunes. Aquest institut ha adquirit gels hidroalcohòlics i mascaretes per a tots els empleats que vagin reincorporant-se.

Ha explicat que ara per ara els vint empleats d’Administració i Serveis de l’institut, seguiran fent teletreball. Alhora, ha comentat que dels 180 investigadors que treballen en aquesta institució, 128 són doctorands que estan cursant la seva tesi. “La majoria han hagut d’aturar-la i això els ha generat problemes, sobretot als que es troben en la darrera fase perquè han d’enllestir-la a temps”, comenta.

Patricia Aceituno, una investigadora de doctorat xilena, explica que ella i el seu marit van arribar a Catalunya el mes d’octubre passat amb una beca de quatre anys per desenvolupar una tesi per crear una nova vacuna per als peixos. Assegura que l’inici del projecte “va ser molt lent” i que l’aturada de l’activitat a causa del coronavirus ha complicat la seva situació. Assenyala que ja han assumit que durant tot el 2020 el ritme de treball serà “més pausat” i que hauran de “córrer” per ajustar-se al calendari previst.

A banda, es mostra angoixada amb la incertesa actual i diu que a la seva situació professional s’hi sumen les dificultats que pateix en l’àmbit personal: “Tenim una filla de dos anys que tot just s’estava adaptant al sistema educatiu d’aquí i a banda estem amoïnats per la nostra família que està a Xile”, reconeix.

La informació de Sabadell, al Telegram del Diari de Sabadell

Comentaris
To Top