Oci i cultura

Castanyada confinada

Castanya confitada? No, confinada! La del 2020 serà recordada com l’edició de la Covid. Ni revetlles al carrer ni celebracions de més de sis persones. D’acord, la part dolenta ja la coneixem. I ara, girem la truita. Què podem fer a Sabadell per celebrar la castanyada amb una mínima normalitat? Us proposem fins a sis aliments per gaudir de la tradició a la nostra ciutat.

Castanya gallega al Mercat Central / LLUÍS FRANCO

Castanya: torreu-la a casa

Enguany, els carrers de Sabadell no comptaran amb els tradicionals punts de venda de castanyes, ja que l’Ajuntament no n’ha concedit autoritzacions. No veurem, doncs, les tradicionals torradores d’estudiants per sufragar part del cost dels viatges de finals de curs. Ara bé, torrar castanyes no és tan difícil! La llar de foc és ideal, però com a alternativa més assequible podem emprar una paella: caldrà més paciència i no tindrà gust de brasa, però és una alternativa.

Les podem comprar a parades com Fruites Diego (al Mercat Central) on les gallegues van a 6,5 euros/kg. “Ep! Les gallegues són les més bones”, diuen. Una dona gran demana un quilo i fa un ai las: “És trist, això d’enguany”. La paradista li contesta: “Doncs el meu marit i jo ens beurem una ampolleta de mistela i a fer la pepa”. De fet, s’indigna la davant la possibilitat que la gent se salti la prohibició: “Dilluns tindrem rebrots i llavors la gent es queixarà“, lamenta. I de forma sorneguera, diu que enguany ja no caldrà angoixar-se per què cuinar als àpats de Nadal.

>A la fruiteria J. Andújar també reconeixen que, ara per ara, la venda de castanyes està molt aturada. “Pensava que com els nois no poden posar paradeta, es vendrien més al mercat. Però i ara! Potser el cap de setmana s’anima més”, expliquen.

Emy Farré, a la seva parada de Handcraft / LLUÍS FRANCO

‘Handcraft’: per a la canalla!

Estem vivint situacions complicades, però no hem de perdre la il·lusió“. És el que Emy Farré ha escrit a la pissarra de la seva parada de manualitats infantils, dins el Mercat Central.

Per això, aquest peculiar taller de handcraft (dins un mercat) va oferir la setmana passada uns tallers inspirats en Halloween. “Jo soc més partidària de la castanyada, però m’hi van obligar”, diu Farré entre rialles.

A banda de carabasses i fantasmes, també han fet manualitats de tardor, amb fulles i pinyes.

Però aquesta setmana els tallers ja estan protagonitzats, de ple, per la castanyada. De fet, avui, demà i dissabte impartirà tallers infantils per aprendre a fer panellets. “Només quedarà que se’ls enduguin a casa per coure’ls la tarda de dissabte”, explica Farré.

I és que el toc de queda i tancament de bars i restaurants hauria de propiciar, a parer de Farré, un reviscolament de la tradició. “Vull imaginar que la gent estarà a casa amb els moniatos al forn”.
A més, sosté, ara no hi ha excusa. “És que no tenen secret, a Internet trobes les receptes dels panellets, dels moniatos o de qualsevol menjar relacionat amb aquesta diada”, explica mentre abraça una senyora castanyera que ha plantat a la porta de la parada. I explica l’anècdota: “L’he feta amb mascareta, clar. I és molt bo perquè un nen em va dir l’altre dia que li havia d’apujar, perquè se li veia el nas!”.

Aparador de la pastisseria Sallés / LLUÍS FRANCO

Panellets: Al teu forn o ‘take-away’

En aquest temps en què la intolerància al gluten ha crescut, els panellets s’alcen com un aliat gluten free. I és que la recepta per fer-los a casa és clarament aliada. Als forns no és del tot igual, ja que avui dia n’hi ha de molt de varietats i no tots els forns empren les mateixes receptes. En cas d’al·lèrgia, caldrà demanar.

Els fruits secs amb què estan fets també varien. L’ANC de Sabadell ha llançat aquesta setmana una campanya per conscienciar les famílies que comprin fruit sec produït al territori.

I si us fa mandra fer-los a casa, sempre queda l’opció de comprar-los al forn. O com es diu en aquests dies de modernitat, panellets take-away. A la fleca Centenari en trobareu artesans i de qualitat, així com a la Fleca i pastisseria E. Valls.

A la Pastisseria Sallés en trobareu tant de clàssic com alguns dolços de creació pròpia (com les carabassetes, farcits de praliné d’ametlla) i d’inspiració castellana (com els huesitos de santo).

A les pastisseries Art Bo es poden demanar panellets beguts, com ara de taronja i licor cointreau, així com els de Bayleys.

Igualment, el Forn Teca (antic forn Gutés) enfornen aquests dies un pa de Tots Sants (espelta integral ecològica amb castanyes i codonyat -una fruita que ara madura-), així com el pastís per a Tots Sants (de carabassa, moniato, nous i avellanes).

Moniatos a una parada del Mercat Central / LLUÍS FRANCO

Moniatos: coure’ls com sempre

Tal com succeeix amb les castanyes, no hi podrà haver torradores al carrer. Per tant, si voleu moniatos, teniu dues opcions.

Per una banda, comprar-los fets. En trobareu a la parada Els fogons del Mercat (al Mercat Central), a 6,5 euros/kg. Com a preu orientatiu, cada peça pot sortir a entre 0,90 i 2 euros, depenent la mida. Un altre tipus de botiga que també ven moniatos fornejats són els forns de pa, com ara a la Fleca i pastisseria E.Valls (a l’avinguda de l’Onze de Setembre). Aquests dies previs a Tots Sants en trobareu a la majoria.

La possibilitat més treballada, evidentment, és comprar-los i que cadascú els cogui a casa seva. A la parada Fruites Diego en trobareu a 2,4 euros/kg. Aquests moniatos provenen de l’horta de Màlaga.

Publicitat
Comentaris
To Top