Opinió

Tempesta a la ciutat

Quan semblava que el govern anava agafant velocitat de creuer, que començava a prendre decisions importants, projectes interessants i engrescadors, tot d’una ens topem amb declaracions creuades de tots els grups municipals del govern parlant sobre el possible relleu a l’alcaldia.

És veritat que la legislatura va començar d’una forma estranya, la tercera força política en nombre de vots obtenia l’alcaldia -ERC- amb un pacte am la quarta -Crida-. En aquell acord pretenien repartir-se l’alcaldia dos anys per cadascú. Òbviament aquell pacte era un brindis al sol ja que tota la ciutat sabia que es requeriria un acord molt més ampli. Efectivament la cap d’uns mesos es va fer un acord a quatre. I van deixar la qüestió de l’alcaldia pel juny de 2017. Potser no va ser una bona idea deixar-ho per més endavant. El més normal hagués estat o establir un alcalde per quatre anys o bé repartir-se l’alcaldia el segon amb el tercer.
El lògic seria pensar que, un cop veiessin apropar-se el termini fixat per ells mateixos, celebressin tot de reunions discretes per posar-se d’acord i posteriorment explicar a la ciutadania quin era. Doncs el que hem vist ara és que tot està com fa un any i mig. I els protagonistes en comptes d’utilitzar l’empatia, fan comunicats i rodes de premsa. Sembla com si tothom vulgui acontentar la pròpia parròquia més propera mentre les votants -els informats- al·lucinen. Tanta gesticulació, tanta teatralització l’únic que fa al meu entendre és fer encara més impossible un relleu a l’alcaldia i ensorrar-los en les seves expectatives futures.
El que no s’adonen els protagonistes d’aquesta història és que un bon govern sense més ensurts és la millor arma de presentació cara a les properes eleccions municipals. Si es fa un canvi d’alcalde, a més haurà d’anar acompanyat d’un canvi de cartipàs, en aquest cas caldria que els canvis fossin mínims. Si no això voldria dir, més incertesa, més temps de rodatge etc. Hi ha actors que pensen que la gent ha de saber cada detall d’una negociació. Això l’únic que fa és generar especulacions i rumors a la ciutat de tota mena. Si no es generessin incerteses, no hi hauria rumors. No s’adonen que si haguessin fet la feina que els pertoca, per això cobren un sou, ara sabríem a què atendre’ns als propers dos anys. I com que no ho sabem es generen dubtes i comentaris per tot arreu. De fet aquest article no l’hagués fet sinó generessin incerteses.
Què és millor per la ciutat? Això ho haurien de saber aquells que el poble de Sabadell els va escollir ara fa dos anys. Crec que aquests dies s’està jugant ni més ni menys qui guanyarà l’alcaldia d’aquí a dos anys. A Sabadell va passar un tren de grans prestacions l’any 2015 i sembla que molts el vulguin deixar passar sense pujar-hi. Però potser tot el que estic dient no té cap fonament, de fet en aquesta ciutat només el fet d’opinar s’està convertint en un esport d’alt risc. Potser no tinc raó en res del que dic, tampoc passa res. Aquesta ciutat és una mica estranya ha donat homes com Fèlix Sardà i Salvany i Mateu Morral. I més recentment Kilian Jornet, que puja a l’Everest sense oxigen i sense ajuda i un cop està a baix, veu que ho podria fer millor i en la mateixa setmana hi torna a pujar.
Mentrestant convindria començar a pensar en el moment en que la llei Montoro sobre els ajuntaments sigui abatuda ja que no té solta ni volta. Rumiem com ens gastarem una quantitat impressionant de milions d’euros estalviats. I si comencem a proposar idees i la maquinària de la casa gran s’hi posa de tal forma que tinguem projectes acabats i així l’endemà es puguin tirar endavant grans plans? Per exemple: baixar a un 5% el fracàs escolar, comprar i arreglar la Cooperativa La Sabadellenca, donar una empenta al rodal, connectant-lo amb el Parc Natural de Sant Llorenç, restaurar Can Feu i comprar més camps a l’entorn i fer-hi el bosc somiat, quedar-se els aparcaments del centre colgar-los de terra i plantar-hi arbres, etc, etc.

“Tanta gesticulació, tanta teatralització encara fa més impossible un relleu a l’alcaldia i ensorrar-los en les seves expectatives futures”

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

To Top