Diners

Es dispara un 56% la matriculació de turismes a l’agost

Un venedor mostra un cotxe a una clienta en un concessionari de Sabadell / LLUÍS FRANCO

Durant el mes d’agost s’han matriculat 552 turismes a Sabadell. Aquesta xifra suposa un increment d’un 56,4% respecte el mateix mes de l’any passat. La raó d’aquest increment de quasi 200 automòbils matriculats és l’entrada en vigor l’1 de setembre del nou procediment de control del consum de combustible i les emissions, conegut sota les sigles WLTP (Procediment Mundial Harmonitzat per a Assajos de Vehicles Lleugers).

El nou test està dissenyat per a les noves motoritzacions, però modernitza i endureix els controls sobre els consums dels automòbils nous. Ara, els mesuraments es fan en situació real de conducció i no al laboratori. D’aquesta manera, les emissions d’un mateix cotxe augmentaran respecte al sistema antic anomenat NEDC (Nou Cicle de Conducció Europeu), que va ser dissenyat als anys 80 i que estava vigent des del 1992. Per això, a partir de l’1 de setembre, no es podrà matricular cap vehicle amb el protocol antic. En funció d’això, cada fabricant i concessionari ha adoptat les estratègies de producció i comercials que ha considerat més adequades. Per reduir l’estoc de les unitats homologades amb l’antic protocol, els concessionaris han hagut de realitzar durant els mesos de juliol i agost ofertes amb alts descomptes.

Altres fabricants i concessionaris han optat per les matriculacions tàctiques, és a dir, les automatriculacions.. En molts casos aquests vehicles es podran vendre com a unitats de km 0. Si no s’han matriculat ja, encara quedarà una moratòria fins a l’1 de gener del 2019 per matricular el 10% dels vehicles. A partir de l’any que ve, el destí per a les unitats que no s’hagin matriculat seran els països de fora de la Unió Europea o el desballestament. Les automatriculacions, però, han estat una solució a mitges, ja que els ha implicat posar a prova el seu múscul financer. Els concessionaris han hagut de comprar els vehicles per avançat sense tenir assegurada la venda.

Una de les claus de volta d’aquesta sacsejada en el sector del motor és que l’Impost de Matriculació grava per trams d’emissió de CO2. Amb el nou test WLTP es calcula que almenys un 20% dels vehicles que ara estan exempts del pagament per emetre menys de 120 grams/km de CO2 saltaran al següent tram. Això farà que tributin un 4,75% extra en un mercat on aproximadament el 70% dels cotxes matriculats quedaven deslliurats del pagament del tribut.

Comentaris
To Top