Diners

Sabadell, tercera gran ciutat en renda

Renda mitjana dels municipis de més de 100.000 habitants i del Vallès Occidental / AGÈNCIA TRIBUTÀRIA

Quants diners tenen els sabadellencs a les seves butxaques? És Sabadell una ciutat rica o més aviat pobra? En quin punt es troba el Vallès? Són preguntes que ara tenen resposta després que l’Agència Tributària hagi fet pública la declaració de la renda mitjana dels municipis espanyols, una llista que revela grans diferències entre poblacions.

Sabadell, la tercera de les grans

La ciutat surt, en termes generals, ben parada del rànquing –realitzat amb dades del 2016–. Amb una renda mitjana bruta de 27.691 euros per habitant, els sabadellencs se situen en la línia dels habitants dels municipis del Vallès Occidental (27.698 euros).

Si la lectura a escala vallesana no resulta prou encoratjadora, ho és més quan es compara Sabadell amb les grans ciutats de Catalunya. D’entre les deu poblacions catalanes amb més de 100.000 habitants, Sabadell obté el bronze: és tercera, només per darrere de Barcelona (36.050 euros bruts per habitant) i Tarragona (29.804). La ciutat queda per sobre de la veïna Terrassa, amb 26.474 euros bruts de mitjana, i de les metropolitanes l’Hospitalet del Llobregat i Santa Coloma de Gramenet.

La contrapartida a aquestes bones xifres és el resultat a escala catalana: la renda dels sabadellencs queda clarament per sota del català mitjà (29.541). D’aquesta manera, la bretxa en la riquesa arriba als 1.850 euros anuals, situa Sabadell en el municipi 138 de Catalunya.

Matadepera i Badia, cara i creu

Poc menys de quinze quilòmetres separen els municipis de Matadepera i Badia del Vallès Occidental. La proximitat geogràfica no aconsegueix salvar una gran diferència en termes de riquesa: els matadeperencs, els primers de Catalunya amb 54.113 euros bruts de mitjana, més que dupliquen la renda dels badiencs, amb 21.603 euros a les seves butxaques. Aquest abisme és una de les evidències de les grans diferències de nivell de vida de la comarca.

Per a Badia, un municipi de poc més de 13.000 habitants, fer front a la situació socioeconòmica complicada dels seus veïns ha estat un repte. Així ho explica l’alcaldessa de la població, Eva Menor, que destaca que durant els pitjors anys de la crisi han hagut d’assumir l’atenció dels ciutadans més vulnerables. “Tenim un pressupost limitat i hem hagut de pagar ajudes com les beques menjador”, explica l’alcaldessa, que creu que la recepta és “l’acompanyament integral”, és a dir, des de l’atenció més bàsica fins a la reinserció laboral. Precisament, tenir feina és un dels factors cabdals per fer créixer ràpidament la renda i de retruc aconseguir disminuir el risc d’exclusió social.

Menys atur, menys desigualtat

Bona prova d’aquest fet és que en els dos municipis al capdavant de la comarca, Matadepera i Sant Cugat del Vallès, és on es registren unes taxes d’atur més baixes, del 4,3% i el 6,1% respectivament. En relació amb aquestes dues dades, són els municipis amb un índex de vulnerabilitat social més baix. No poden dir el mateix Ripollet, Montcada i Reixac o Rubí, algunes de les poblacions que acompanyen Badia en l’atur elevat i les rendes baixes.

Comentaris
To Top