Vallès

Injecció de 2 milions d’euros pel patrimoni vallesà

Cerdanyola, Montcada i Reixac, Palau-solità i Plegamans, Santa Perpètua de Mogoda i Sentmenat rebran prop 1 milió d’euros de subvenció per reformar i millorar alguns dels seus edificis més emblemàtics. Aquestes són les ciutats vallesanes que més es beneficiaran (juntament amb Sabadell) dels 23,5 milions d’euros en subvencions al patrimoni local que ha anunciat aquest dilluns la Diputació de Barcelona. En tot el Vallès es destinaran gairebé 2 milions d’euros en disset projectes de rehabilitació diferents. Hi haurà almenys 5 grans projectes que rebran en torn els 200.000 euros entre els que destaca el cas de la Torre Vermella a Cerdanyola del Vallès que destinarà la inversió a les obres de rehabilitació de l’edifici per a ús administratiu. El govern de Cerdanyola fa temps que treballa en la rehabilitació de l’edifici que es va incloure dins del pla d’inversions d’aquest 2018.

Un altre dels edificis que es podrà beneficiar de les ajudes serà la Casa Folch de Palau-solità i Plegamans que rebrà 200.000 euros de l’ajuda. Es tracta d’un edifici d’estil noucentista construït al 1911 i en el que va residir l’escriptor Josep Mª Folch i Torres i que ja ha estat rehabilitat en diverses ocasions. Una de els últimes actuacions va ser l’any 2010, quan es van rehabilitar els jardins, un dels espais més importants de la casa.

També Sentmenat rebrà un impuls de 200.000 euros per la rehabilitació d’un espai icònic com l’edifici del Teatre del Coro. La recuperació d’aquest immoble va començar al 2009 amb la reconstrucció integral de l’edifici, que 7 anys després va ser declarat Bé Cultural d’Interés Local (BCIL). Una altra de les inversions importants que farà la Diputació serà a Santa Perpètua de Mogoda on destinarà 200.000 euros per recuperar espais històrics de la Granja Soldevila. Aquest edifici va formar part d’empresaris del tèxtil barcelonins que es van instal·lar al municipi a principis del segle XX. L’edifici va patir diverses reformes i va ser expropiat als anys 70 quedant en mans de l’Ajuntament. A dia d’avui és un espai que alberga diversos equipaments municipals a banda de la regidoria de Cultura, de Promoció Economica i el Museu Municipal.

Montcada, per partida doble

En el cas de Montcada i Reixac, el consistori rebrà dues partides, una de 109.000 euros destinades a la tercera fase de restauració del conjunt arquitectònic Casa de les Aigües. Segons ha explicat el regidor d’Urbanisme, Jordi Sànchez, es tracta “d’un edifici element patrimonial de molt valor i en molt bon estat”, i els diners aniran destinar a tasques de manteniment i de millora de la seguretat. “Es un edifici molt consolidat, amb nombroses visites guiades i teatralitzades”, explica Sànchez. A l’altra costat hi ha el jardí de Vista Rica, l’altre projecte de Montcada beneficiari d’aquesta subvenció que es troba en molt mal estat i que destinarà els 91.000 euros de l’ajuda en la creació d’un perímetre i la millora de la seguretat per tal de “frenar la seva degradació”.
A banda de Montcada, també Rubí ha obtingut la subvenció per dos projectes de rehabilitació, la primera, de 156.000 euros, per l’arranjament del Casino Espanyol, un dels edificis emblemàtics que el consistori aspira a reobrir l’any 2020. Paral·lelament també obtindran 44.000 euros per la reparació de la xemeneia de l’Escardívol, sumant entre ambdos projectes uns 200.000 euros també.

Comentaris
To Top