Publicitat
Oci i cultura

Excursió a la Font del Saüc per commemorar el centenari de la Colla de Sabadell

Els assistents pugen cap a la Font del Saüc amb el Pa i el bastó de regalima / Óscar Espinosa

L’any 1919, la Colla de Sabadell va dur a terme la seva primera acció col·lectiva. El grup va pujar fins a la Font del Saüc i va organitzar un campament allà. Unes quaranta persones han recreat aquest matí aquesta excursió, en un acte emmarcat dins de l’exposició “Sabadell i la Gran Guerra”, i també com a prèvia de la commemoració dels 100 anys de la Colla de Sabadell, ja que l’any vinent es faran diferents actes. La sortida ha estat organitzada per l’Acadèmia de Belles Arts i L’Estruch amb la col·laboració de la UES i la Comissió 100 anys de la Colla de Sabadell.

Abans de començar l’ascens pel camí dels Monjos, Guillem S. Arquer, artista resident a l’Estruch i l’Ivan Merino, membre del Col·lectiu Starter i dissenyador de Biscuits BCN, han explicat la performance que es duria a terme. Aquesta ha consistit en imitar una imatge de la Colla en la que Joan Oliver i Antoni Vila duien un Pa de Pagès punxat en un pal. Merino s’ha encarregat de fabricar el material, i en aquesta ocasió ha fet un pa en forma de mitja lluna amb la inscripció Xic de xocolata, que s’havia de punxar en un pal de regalima. “Tot és comestible”, explicava Merino. Pel seu cantó, Arquer ha simulat el mite de Sísif i ha carregat una pedra fins el cim de la Mola.

Després d’una pujada de 45 minuts, els participants a l’acte han gaudit d’una explicació sobre qui era la Colla de Sabadell i com va ser la seva excursió fa 100 anys, a càrrec de Cesc Prat, membre de la Comissió 100 anys de la Colla de Sabadell. Aquest també ha llegit un fragment de “Tros de paper” de Joan Oliver, en que l’autor narra les particularitats d’una sortida que va ser una mica desastrosa.

“En una ciutat on cadascú va per si mateix, volem sumar a tothom que organitzi activitats relacionades amb la literatura, les arts plàstiques o la música”, deia Prat després de llegir el text d’Oliver a la Font del Saüc. Prat ha explicat que la Colla va propiciar “un dels millors moments de la cultura a Sabadell”, i que aquesta “pretenia destruir l’immobilisme i el conservadorisme locals amb l’humor, per construir noves propostes generadores”. El membre de la comissió també ha destacat el compromís antifeixista que assoliren els seus membres durant i després de la guerra civil.

Després d’aquesta parada, la comitiva ha continuat el trajecte fins el cim de la Mola, on Arquer ha dipositat la pedra i ha explicat el mite de Sísif que ha representat.

Publicitat
Comentaris
To Top