Vallès

Lloguer de protecció oficial a preu de mercat

Cinc anys després d’entrar a viure en unes habitatges qualificats com HPO (Habitatge de Protecció Oficial), els veïns del carrer de la Teixidora de Santa Perpètua de Mogoda hauran d’assumir un increment de fins al 75% en el preu del lloguer. Segons detallen els afectats, així ho exigeix ​​la propietat de l’immoble en la renovació dels contractes que finalitzaran el 31 de desembre d’aquest mateix any i que deixa els inquilins indefensos davant la impossibilitat d’assumir-ho. “Són desnonaments invisibles”, assenyala Àngel Ponce, un dels inquilins afectats. Ell va ser un dels primers que va entrar en la promoció d’habitatges que es va construir en un dels barris dels afores de Santa Perpètua ara fa cinc anys, amb la previsió de noves edificacions que després de la crisi ja mai van arribar. L’immoble es troba en un terreny que pertanyia a INCASÒL i que es va vendre amb la condició de qualificar els habitatges amb caràcter de protecció oficial durant 10 anys per destinar-los a lloguer.

Actualment al bloc hi ha uns setanta veïns, encara que són 28 els més afectats per aquesta pujada, ja que van ser els primers a arribar i que actualment paguen uns 300 euros mensuals de mitjana. “Ara passarem a pagar entre 600 i 700 euros, depenent de cada cas”, afirmen els veïns que estan intentant renegociar amb la propietat per evitar una pujada tan dràstica.

Tot i que la catalogació dels pisos sigui de protecció oficial, aquests poden canviar de mans en el mercat sempre que mantinguin les mateixes obligacions amb els inquilins. “Al desembre de 2013 el immoble era propietat de la Llave de Oro i a l’octubre de 2015 el van vendre a Promociones Lladero”, explica Ponce. Ara la gestió de l’edifici està en mans de Medasil Desarrollos que, segons detallen els veïns, en el moment de preguntar per la renovació del contracte va anunciar aquest augment en el preu del lloguer. L’empresa ha declinat fer declaracions a aquest mitjà.

Una pujada legal

Tot i que els habitatges estan qualificats de protecció oficial i mantindran aquesta categoria durant almenys cinc anys més, l’increment que proposa la propietat de l’immoble s’emmarca dins dels límits que fixa la llei. “Serà legal, però és injust”, assenyala el regidor d’habitatge Joan Alcántara, que lamenta la situació que pateixen els veïns. En aquest sentit carrega contra la llei que estipula aquest tipus de preus redactada abans de la crisi econòmica i que considera “totalment desfasada”. L’Ajuntament ha expressat un suport unànim als veïns afectats i en el ple del mes d’octubre tots els grups van recolzar una moció per donar suport a les reivindicacions veïnals. La seva alcaldessa, Isabel Garcia, s’ha proposat mediar entre les dues parts.

L’escassetat de pisos de lloguer a portat al consistori a plantejar un increment del parc públic d’habitatge mentre que els veïns lamenten que la situació inmobiliaria a Santa Perpètua els deixa sense marge de maniobra. “No només ens fan fora del pis, també ens fan fora del poble perquè a Santa Perpètua no hi ha 25 pisos de lloguer”, sentencia Ponce.

Davant el bloqueig de les negociacions les famílies afectades ja han advertit que no pensen abandonar els seus habitatges passi el que passi. “En cap cas l’opció és marxar”, assegura Ponce que apunta que estan preparant noves mobilitzacions. També contemplen involucrar la Generalitat per modificar la llei que regula els preus dels habitatges de protecció oficial i adequar-les a la realitat actual.

Comentaris
To Top