Diners

El Banc Sabadell no preveu que la seu social torni a Catalunya tot i que admet que “res és definitiu”

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, durant la roda de premsa d'aquest 1 de febrer del 2019 / ACN

Oliu creu que els pressupostos plantejats pel govern espanyol són “fiscalment responsables”

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, durant la roda de premsa d'aquest 1 de febrer del 2019 / ACN

Un any després que el Banc Sabadell traslladés la seu social a Alacant, el seu president, Josep Oliu, ha afirmat que l’entitat no preveu un canvi de seu, tot i que ha admès que “res és definitiu”. “Va passar el que va passar i no hi ha res sobre la taula; canviar la seu és difícil però no hi ha res definitiu“, ha insistit aquest divendres en la presentació de resultats del 2018.

Sobre els pressupostos plantejats pel govern espanyol –sobre els quals el Banc d’Espanya dubta pel volum d’ingressos marcats–, Oliu els ha descrit com a “fiscalment responsables”, almenys “sobre el paper”. En aquest sentit, ha defensat que els comptes de Pedro Sánchez miren de reduir el dèficit en la línia del que marca Brussel·les.

Els pressupostos generals projectats pel govern espanyol han estat qüestionats pel Banc d’Espanya i també per l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIREF), que posen en dubte si els comptes permetran complir amb el dèficit fixat o el volum d’ingressos. Sobre aquesta qüestió, el president del Banc Sabadell creu que són “fiscalment responsables” i s’ha explicat: “tenen com a objectiu seguir dins del marc dels compromisos de la Unió Europea d’anar reduint el dèficit públic”.

En canvi, Oliu sí que s’ha mostrat “escèptic” amb el fet que l’executiu de Pedro Sánchez hagi decidit tirar endavant la taxa Tobin, sobre les transaccions financeres, i que Espanya s’hagi convertit en el primer estat d’Europa en fer-ho. “És precipitat”, ha considerat Oliu, que ha reconegut no ser-ne partidari pel poc que revertirà quantitativament.

L’entitat ha celebrat aquest divendres a Madrid la presentació de resultats del 2018, en què s’ha registrat una caiguda del 54,2% respecte a l’any anterior per la integració del TSB i a la neteja del balanç, amb costos extraordinaris de 637,1 milions d’euros. Oliu ha qualificat el 2018 com un any “diferent” en què han tingut “un ensurt” amb TSB. “Ens pensàvem que seria un passeig militar i finalment ha estat una batalla, però l’hem guanyat”, ha dit. Les perspectives per al 2019 són bones, segons l’entitat. Aquest 2018, 140.000 clients s’han donat d’alta i n’han sortit uns 80.000.

Banc Sabadell redueix un 54% el benefici fins als 328,1 milions d’euros per la integració de TSB

Preguntat per la premsa, Oliu ha reconegut que té certa “preocupació” pel preu de les accions del Banc Sabadell, que estan “molt barates”. En aquest punt ha tirat d’ironia i ha dit que “l’acció, cada dia que baixa, és millor inversió”. Amb aquest escenari, Oliu ha descartat la possibilitat que l’entitat rebi una opa. “Tots els bancs estan bastant barats i no em preocupa”, ha afegit. D’altra banda, ha explicat que el Banc Sabadell no té als seus plans comprar una altra entitat, com podria ser Bankia, en un futur pròxim.

Sobre si el canvi en el règim d’impostos pot fer apujar els preus de les hipoteques, Oliu ho ha vinculat a la competència i a la demanda. “No tenim dades suficients per poder percebre quin és l’efecte dels canvis en els costos, poden augmentar una miqueta, però no tant com podria ser una repercussió immediata en el consumidor, que això no passarà”, ha garantit.

Oliu també ha valorat com afectaria el Brexit al Banc Sabadell, amb TSB. “Suposem que hi haurà un Brexit però amb una variant d’acord; en cas de ‘no-deal’, tenim un pla de contingència”, ha explicat. “Al TSB afecta poc perquè tenim cobert la ràtio de capital i l’únic que el pot afectar és una situació a Anglaterra que porti a una recessió, que no preveiem; i pot afectar a l’estabilitat europea o a la disponibilitat d’emissions”, ha assenyalat Oliu que, per cert, ha descartat retirar-se als 75 anys en considerar que es troba “en bona forma”.

Josep Oliu: “No hi ha cap perill de bombolla immobiliària”

Comentaris
To Top