Publicitat
Ciutat

La CUP debat sobre experiències als governs municipals

Els assistents a les portes del Can Capablanca

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós; el regidor de Territori i Medi Ambient de Barberà, Fabià Díaz; l’alcalde de Navàs, Jaume Casals i l’alcalde de Viladamat, Robert Sabater, han compartit les seves experiències en governs municipals de la CUP i han fet un repàs pels diferents aprenentatges i reptes als que s’han enfrontat, en una xerrada organitzada al casal Can Capablanca pel corrent Endavant.

Una de les reflexions compartides per tots quatre, era la diferència de l’oposició i la lluita al carrer amb el fet d’estar davant de la gestió. “Dels quatre anys que entres a governar, els dos primers són d’aterratge i costa molt tirar endavant projectes”, explicava Casals. En el cas de Sabater, explicava que el funcionament intern d’un ajuntament és “més complex”, i “no és tant simple com es veu des de l’oposició”.

En aquest sentit, destacaven les contradiccions a les que s’han hagut d’enfrontar. Venturós, en el cas de Berga, explicava que als pocs dies d’haver entrat al govern va haver de demanar un crèdit d’1,5 milions d’euros a una entitat financera, per poder fer front al pagament d’altres deutes que tenia l’Ajuntament. “Va ser una contradicció que se’m va plantejar”, explicava l’alcaldessa de Berga.

Casals explicava que en un moment determinat del seu govern, va haver de fer fora de l’Ajuntament a tres persones perquè no complien amb la seva feina. L’alcalde de Navàs explicava que molta gent li deia que no ho entenia. “Alguns hem deien que la CUP anava contra els acomiadaments, però nosaltres creiem que tenim una responsabilitat, i la gestió s’ha de fer bé”, explicava Casals.

Desobediència

 Un altre dels aspectes que s’ha tractat, ha sigut la desobediència a l’hora de desenvolupar polítiques rupturistes i socials. Tots quatre asseguraven que un cop a dins del govern municipal s’havien donat compte de les dificultats que suposa. Sabater parlava de les figures dels interventors i els secretaris municipals com a persones que dificultaven aquest aspecte. “Qui acaba manant en un ajuntament és l’interventor”, assegurava l’alcalde de Viladamat. Tots quatre coincidien en que s’havien acabat adaptant a les normatives municipals.

Municipalisme

 Encara que les dificultats han sigut moltes, en els quatre casos s’han aconseguit desenvolupar polítiques. Venturós destacava l’èxit del Porta a Porta a Berga, i assegurava que s’havia incrementat el reciclatge al municipi. Sabater explicava que Viladamat ja no treballava amb bancs i ho feia amb caixes d’enginyers. Díaz destacava l’impuls del moviment feminista a Barberà. En tots quatre casos, tot i haver tingut que enfrontar-se a models molt estancats, s’ha aconseguit avançar en polítiques pròpies.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top