Publicitat
SARA RUÉ

Sabadell, una ciutat centralista

[Per Sara Rué, educadora social]

Sabadell és una de les ciutats amb més habitants de Catalunya, la cinquena amb més de 210.000 persones. Tot i això, Sabadell té un problema molt gran de distribució territorial, ja que existeix el centre, on trobem concentrades les grans marques exposades en atractives botigues, la majoria d’oferta cultural de la ciutat, restaurants per a tots els tipus de paladars, i els edificis més nous, grans i atractius disponibles a un preu absolutament inaccessible per a la major part d’habitants de Sabadell. Després trobem les altres zones de Sabadell, com la Concòrdia, Can Rull, Can Llong, Gràcia, Can Puiggener, Campoamor, Les Termes o Torre-romeu. Totes són ben diferents, però tenen una cosa en comú: no són el centre de Sabadell.

El centre és el nucli de la ciutat, amb la major part d’activitat concentrada allà. El problema? Que aquesta activitat no és accessible per a tothom. La desigual inversió en els barris de Sabadell fa que el centre sigui el millor ubicat, connectat i el que més serveis pot oferir. Aquesta desigualtat, doncs, serà més pronunciada com més s’allunyi el teu habitatge del centre de la ciutat, arribant a ser fins i tot una mesura d’estatus dins la ciutat: seràs més sabadellenc/a com més a prop visquis del centre, i com més activitat hi facis allà.

Publicitat

Però el problema no acaba aquí: treballar en un centre tan atractiu fa que descuidem les altres zones de Sabadell. No oblidem que els recursos són limitats, i a vegades les motivacions, també.

A Sabadell trobem barris amb infraestructures decadents, mal comunicats, i amb pocs o sense serveis perquè s’hi faci vida, a part de simplement dormir-hi. Això els converteix en llocs poc atractius, i molts d’ells insegurs, a causa d’aquest abandonament per part de l’administració des de fa anys.

I és una pena, perquè el valor que té la meva ciutat es queda molt curt si només ens fixem en el centre. Està clar que el centre aporta molt valor per si mateix, però Sabadell com a gran ciutat presenta una riquesa innegable, basada principalment en les persones que hi vivim, amb les nostres experiències, opinions, vivències, inquietuds, i cultures diferenciades. Tota aquesta diferència és Sabadell: comencem a valorar-la, i a pensar que mereixem viure en una ciutat que ens aculli per igual, indiferentment del barri on visquem.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top