Ciutat

Un jaciment a la Creu Alta canvia la historiografia del barri

S’hi han localitzat unes sitges ibèriques i visigòtiques que demostren que a la zona hi vivia gent molt abans del que es pensava

Fotografia de les tasques arqueològiques al solar de la Creu Alta, situat al final del carrer Major / CEDIDA

Si fins ara es considerava que les primeres construccions de la Creu Alta s’havien fet al segle XVIII; unes noves troballes indiquen que a la zona ja hi habitaven persones en època ibèrica (s. V i IV a.C.) i visigòtica (s. VI i VII d.C.). Gràcies a documents i arxius, se sap que la Creu Alta pertanyia a la parròquia de Sant Vicenç de Jonqueres i que aquesta depenia de Terrassa; però no es coneixien construccions ni habitants abans del 1745.

“Fins ara no se sabia si hi havia hagut gent a la Creu Alta abans d’aquesta època. Mai havia aparegut res”, assegura l’arqueòleg Jordi Roig, encarregat de les excavacions. Les restes trobades consisteixen, concretament, en una sitja d’època ibèrica de grans dimensions; i fins a catorze sitges visigòtiques. És a dir, que a la Creu Alta ja hi vivia gent molt abans del que es pensava.

“Aquesta densitat de restes és un símptoma que la zona era rica en cultiu i que hi havia una explotació agrícola intensa”, explica Roig. Les construccions, que  consistien en un forat a terra tapat per una pedra, servien per emmagatzemar-hi gra; i quan es degradaven s’utilitzaven d’abocador. “Per això hi hem trobat restes de ceràmica, eines de ferro, óssos d’animals com bous i ovelles, i pedres de molí”, diu l’arqueòleg.

Un arqueòleg estudia una de les sitges trobades a la Creu Alta / CEDIDA

La troballa s’ha fet durant les feines arqueològiques obligatòries que marca la llei en cas que es vulgui construir a zones protegides pel seu potencial valor arqueològic. “El nucli medieval de la ciutat, la part més antiga de Sabadell, és un espai amb protecció màxima. El que se’n diu un espai d’alta expectativa arqueològica”, explica Roig, especialista de l’empresa Arrago S.L.

Normalment, les tasques que fan els arqueòlegs en aquestes zones d’expectativa arqueològica són rutinàries i burocràtiques. Si s’hi troba res, ho documenten i estudien, però no és comú fer troballes singulars. “En el cas de les excavacions a la Creu Alta, en canvi, són d’una gran novetat, perquè el que hi hem trobat canvia una mica la història de la ciutat”, diu Roig.

A Sabadell hi ha tres jaciments arqueològics protegits, un jaciment paleontològic i 67 llocs protegits per com a espais d’expectativa arqueològica. És el cas del centre històric i part de la Creu Alta. L’actual pla de patrimoni protegeix només tres elements a la Creu Alta com a espais d’expectativa arqueològica, però la zona podria ampliar-se a causa de les troballes. Són el Vapor de Cal Tous, el Vapor d’en Cusidó i el carrer Major.

Comentaris
To Top