Ciutat

La recollida porta a porta s’aprova ‘in extremis’ i l’oposició ho veu “electoralista”

Llum verda al pla de prevenció de residus de Sabadell, amb veus de l’oposició en contra

Llum verda al pla de prevenció de residus de Sabadell, que preveu l’aplicació de la recollida selectiva porta a porta. El ple municipal, amb el suport de la majoria del govern, ha aprovat el full de ruta en matèria de residus a un mes de les eleccions municipals. La proximitat dels comicis ha molestat l’oposició, que ha titllat de “propaganda” l’anunci i que ha posat en relleu que el pla és un recull de fites “electoralista”, i no una proposta efectiva.

El pla preveu la implementació progressiva de la recollida de residus porta a porta a Sabadell. La previsió és que sigui actiu pel comerç com a màxim al 2020 i posteriorment s’ampliarà en zones residencials. Amb la seva aplicació, l’Ajuntament assegura que es reduirà la generació de residus municipals, en un 20%, l’any 2024 (respecte a l’any 2010).

El regidor de Serveis Municipals, Lluís Perarnau, ha reconegut que Sabadell no es troba dins dels estàndards de reciclatge previstos per la Unió Europea –només es processen un 32% dels residus– i ha justificat la presentació i aprovació d’aquest pla en el final del mandat per l’herència socialista de la gestió de residus.

Entre “electoralista” i “propaganda”

Els grups de l’oposició han mostrat les seves discrepàncies respecte el pla previst per l’Ajuntament. José Luis Fernández (Ciutadans) ha estat un dels més crítics i ha considerat que Perarnau ha volgut fer un gran anunci abans de tancar el mandat: “Ja han tingut el seu lloc de propaganda, la seva portada al Diari de Sabadell”, ha exposat Fernández en referència a les informacions publicades per aquest mitjà en relació als residus. “Han fet alguna cosa en quatre anys? Això ens sembla una presa de pèl”, ha afegit.

Josep Ayuso (PSC) ha volgut deixar clara la seva incomprensió respecte el pla. “És un recull de desideràtums“, ha exposat el socialista, que ha retret la manca d’objectius del govern sobre aquesta qüestió.

Per la seva banda, Carles Rossinyol (PDECat), tot i que ha donat suport al pla, ha assegurat que els tempos del govern en l’aprovació del pla podrien respondre a dues possibilitats: una motivació “electoralista” o bé “no han sabut què fer fins que el mandat estava avançat”.

Què preveu el pla de residus?

El pla de residus 2019-2024 és un compendi de 22 mesures previstes per reduir en un 20% –respecte 2010– el volum de residus generats a la ciutat. Sabadell és actualment la població vallesana en què es recicla menys, en concret només un 32% del total de residus generats són processats correctament.

El pla se centra fonamentalment en la implantació del sistema de recollida porta a porta, però també preveu la substitució progressiva dels vehicles de recollida per vehicles elèctrics i de baixes emissions, la devolució i retorn d’envasos d’un sol ús o la realització d’accions informatives de sensibilització per la ciutat.

Comentaris
To Top