Ciutat

Una estafa de 400.000 euros deixa sense ascensor a una vuitantena de famílies de Can Puiggener

Sis comunitats de veïns de Can Puiggener –més de vuitanta famílies– denuncien haver patit una presumpta estafa

/ Lluís Franco

Sis comunitats de veïns de Can Puiggener –més de vuitanta famílies– denuncien haver patit una presumpta estafa per la construcció d’ascensors en immobles del barri. Segons han explicat els veïns i els seus representants legals, l’empresa constructora els ha deixat amb una mà davant i una altra darrera. Els responsables de construir els ascensors han marxat sense acabar l’obra, quan ja havien sufragat un import que supera els 400.000 euros.

Segons ha explicat l’advocat representant dels veïns, Enric Escriuela, l’empresa constructora Bañales, representada per Ángel A., hauria realitzat una “estafa agreujada” perquè afecta a un dret fonamental, com és l’habitatge, i perquè l’import suposadament estafat superaria els 50.000 euros. “Era un pla preconcebut per prendre els seus diners“, ha assegurat.

Els veïns afectats pertanyen tots a immobles de Can Puiggener. Són famílies humils, que no tenen gaire ingressos i els quals els suposava una important despesa el fet d’haver d’invertir en un ascensor. Viuen tots ells en carrers propers: als carrers d’Archidona números 2, 10 i 13; Ramon Jové número 7 i Santa Eulàlia números 45 i 47.

Com funcionava la suposada estafa?

El suposat modus operandi amb què es va ordir la trama, sempre segons el lletrat, va començar des del principi d’acordar l’obra, l’any 2017. Aleshores, les escales dels blocs afectats es van posar d’acord en incorporar un ascensor, amb l’ajut d’una subvenció pública i contractant una empresa. La constructora Bañales va convèncer els veïns amb preus molt competitius, comenta una veïna afectada: “Ens va semblar barat, però estem segurs que tot estava pensat”.

Un cops convençuts, Bañales hauria promogut que els veïns contractéssin un crèdit amb Ibercaja per sufragar el cost de l’obra, una entitat amb què l’empresa “suposadament ja tenia problemes”, segons l’advocat. Després de la concessió del crèdit, s’hauria produit una “extorsió” de la mà de l’arquitecte Jordi A., a qui identifiquen com a “cooperador necessari en la trama”. “Es deia als veïns que si no pagaven, no tornarien a venir“, ha explicat Escriuela.

Així, l’empresa constructora va aconseguir que tres comunitats sufraguessin la pràctica totalitat de l’obra sense que les obres arribessin mai a iniciar-se o se n’executés una petita part. Entre els greuges que apunten, els veïns denuncien que l’arquitecte aparellador hauria certificat execucions d’obra amb un valor superior a la realitat o en un cas fins i tot apunten que Bañales van començar sense que l’empresa disposés d’una llicència d’obra.

Els veïns denuncien que desconeixen on són els responsables de l’empresa a hores d’ara. En tots els casos, van deixar l’obra just començada o en un estat poc avançat. Mentrestant, els veïns han de seguir fent front al deute.

“Ens van arribar a amenaçar”

Les famílies han explicat el drama que ha suposat lidiar amb l’empresa constructora. “A nosaltres ens van arribar a amenaçar. Hem viscut una situació d’espoli total“, comenta una veïna.

Dos altres veïns comenten fins a quin punt insistien per cobrar els diners abans de realitzar l’obra: “A mi em va arribar a plorar [en referència a l’arquitecte]”, exposa una veïna. Un resident d’un altre bloc explica que l’excusa era “que no tenien per material de construcció”.

Comentaris
To Top