Ciutat

Arrels i tradició per l'Aplec de la Salut

Centenars de sabadellencs visiten el Santuari de la Salut per celebrar l'Aplec

Els Gegants ballant davant el Santuari de la Salut / Lluís Franco

El Santuari de la Salut ha estat un any més l'escenari més visitat durant l'Aplec de la Salut. Des de bon matí centenars de persones arribades de diferents barris de la ciutat han visitat el Santuari. La majoria esperaven trobar els tradicionals gegants, castellers, i també les paradetes on fer el vermut mentre veien com la festa s'anava animant. Això no obstant, molta gent ha pujat fins la Salut per assistir a la missa votiva en honor a la marededéu, que ha oficiat el bisbe de la Diòcesi de Terrassa i Sabadell, Josep Àngel Meneses. L'església, plena de gom a gom s'ha quedat petita per un dia especial com avui.

A fora, la gent s'aplegava davant l'esplanada de les Tres fonts de la Salut, esperant de l'arrencada de la cercavila dels gegants, mentre participaven en els tallers dels Bastoners i Castellers de Sabadell. Hi han participat els Gegants de Gràcia, Gegants de la Concòrdia, Gegants de la Puríssima, de la Creu Alta, Gegants i Capgrossos de Sabadell i Gegants de Covadonga.

Colla Castellera

El president dels Castellers de Sabadell, Joan Carles Sánchez, ha explicat que molts membres de la colla no hi podien anar perquè "treballen fora de la ciutat i per ells és dia laborable", però ha destacat que malgrat  aquestes absències, els castellers no falten mai a la cita de La Salut. Sánchez ha valorat positivament l'arrencada de la temporada castellera i n'ha destacat la celebració del 25è aniversari de la colla, que coincidirà en plena temporada .

Per la seva banda, els gegants Vicentó, els Avis, i la Salut tampoc han faltat a la cita. Les dues portadores del Vicentó, Marina i Katia, fa quatre anys tenen cura d'aquest gegant, que forma part de l'imaginari popular de Sabadell. Les noies carreguen amb ell i el fan ballar quan toca fer-ho. Sobre si el Vicentó és molt pesat i es cansa molt aviat de carregar-lo, la Katia diu que "depenent de la cançó que toquin em canso més" i aleshores li pren el relleu la Marina. Les dues diuen que el Vicentó és un gegantó ballador, però que "li agrada més espantar els nens", riuen.

Assegudes a prop de les tres fonts de la Salut, trobem la Mari Carmen i l'Imma, i  expliquen que feia anys que no pujaven a la Salut, i que avui s'ho han passat molt bé: diuen que l'ambient "té encant". Han arribat des de Ca n'Oriac a peu, per la Gran Via i el pont de la Salut i afirmen que "només em trigat mitjà hora, però és que ens agrada anar per feina".

Els nens també 'fan salut'

Però els veritables protagonistes de la jornada han estat els més petits, que han pogut gaudir d'un dia assolellat i activitats per passar-ho d'allò més bé. "M'agrada molt venir a la Salut per jugar", explica l'Eulàlia, una nena de set anys, mentre fa una cabanya amb canyes i teles. També una família amb un nadó de tot just dues setmanes han construït una cabanya per protegir-lo del sol. "El Jan és molt petit per gaudir d'aquesta festa, però és tradició i volem que ho visqui des del primer moment", explica la parella.

Entre cants infantils populars com El gegant del pi i La lluna, la pruna, L'Aina, de tres anys, coneix per primer cop els gegants. "No vol marxar a jugar a la zona d'esbarjo infantil, està meravellada", explica el seu pare, en Xavier. Mentrestant, la petita fa picar les mans al ritme dels tambors.

Una altra de les activitats programades ha estat el joc de bosc i muntanya, on els més petits han fet un circuit per conèixer diferents espècies animals i vegetals del bosc mediterrani i identificar diversos tipus de bolets.

Més de 500 persones participen en la Pujada a la Salut

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top